18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Érdekességek Roosevelt amerikai elnök feleségéről

Mielőtt Eleanor Roosevelt 8 éves korában árvaságra jutott, a kislányt – régimódi viselkedése miatt - az édesanyja „nagyinak” becézte.

Anna Eleanor Roosevelt (New York, 1884. október 11. – New York, 1962. november 7.) az Egyesült Államok first ladyje 1933-tól 1945-ig. Támogatta férje, Franklin D. Roosevelt kormányzati politikáját, a New Dealt, és az emberi jogokszószólója lett. Miután férje 1945-ben meghalt, Eleanor megmaradt szónoknak és politikusnak, és továbbra is támogatta a New Deal-koalíciót. Dolgozott a nők egyenjogúságáért.

Eleanor társalapítója volt a Freedom House nevű szervezetnek, és támogatta az ENSZ megalapítását. Harry S. Trumanelnök „a világ first ladyjének” nevezte.

Eleanor imádta a gyephokit. Olyannyira, hogy egyszer megjegyezte: az életének a legboldogabb napja az volt, amikor megalakíthatta a saját középiskolai gyephoki-csapatát.

Amikor férjhez ment az USA későbbi elnökéhez, Franklin D. Roosevelthez, egy hivatalban levő elnök, a nagybátyja, Theodore Roosevelt kísérte az oltárhoz.

Fotó: Franklin D. Roosevelt Library

Eleanor Roosevelt and Franklin Roosevelt at Campobello sziget, New Brunswick, Kanada, 1904

Síkra szállt az egyenlő jogokért.

1938-ban például, amikor a Déli Jóléti Konferencia (Southern Conference for Human Welfare) az alabamai Birmingham-ben tartotta alakuló ülését, Eleanor egy afroamerikai munkatárs mellé ült le, nem pedig a hozzá közelebb eső, fehéreknek fenntartott helyre, noha a város szegregációs szabályai tiltották, hogy fehérek és feketék vegyesen üljenek gyűléseken. Miután figyelmeztették, a First Lady kért egy vonalzót. Amikor meglett a vonalzó, azt mondta: – Mérjék le a távolságot a két szék között. - Szemügyre vette a fehérek és a feketék széksorai közötti üres helyet, annak pontosan a közepére tette a székét, és a konferencia végéig ott ült, kihívóan, a faji senki földjén. „Senki sem merte letartóztatni” – emlékezett vissza egy szemtanú.

Hitt egy jobb világban, egy olyan világban, ahol „a jövő azoké, akik hisznek álmaik szépségében” – fogalmazta meg.

Forrás: https://historicalsnaps.com/, http://mentalfloss.com/article/59326/11-facts-eleanor-roosevelts-130th-birthday, https://www.citatum.hu/szerzo/Eleanor_Roosevelt/2

Amennyiben érdekelnek a történelmi személyiségek, érdekességek, állíts be követést a lentre is beágyazott "Érdekes történelem" témánk oldalán, hogy értesülhess az újdonságokról.
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok