29 °C, Budapest
29 °C
Budapest
Holnap
26°
Holnapután
29°
Kedd
31°
2022.07.02. szombat, Ottó
filter.hu filter.hu

Fű vagy pia?

Eldőlt, melyik a károsabb...

A kutatók eldöntötték a réges-régi vitát arról, melyik károsabb: a marihuána vagy az ital.

A kutatás során több mint 1000 különböző korú résztvevő neurológiai MR felvételeit vizsgálták. Az agyat alkotó szürkeállományt és fehérállományt felépítő szövetek képét tanulmányozták, mert az agy megfelelő működésének a feltétele mind a szürkeállomány, mind a fehérállomány épsége.

Kiderült, hogy a marihuana nem tesz olyan rosszat az agynak, mint ahogy korábban hitték

A kutatók azt találták, hogy a marihuanának és a kannabinoidoknak nincs hosszú távú hatásuk, az alkohol azonban egyértelműen kapcsolható a szürkeállomány méretének és a fehérállomány integritásának csökkenéséhez, különösen évtizedek óta alkoholizáló felnőttek esetében. Kutatási eredményeiket a brit Addiction szaklapban publikálták.

„Keveset tudunk a cannabis-ról” – mondta a tanulmány társszerzője, Kent Hutchison, a University of Colorado (CU) Boulder viselkedés-idegtudomány professzora. „A marihuana negatív hatásáról sok tanulmány készült, eltérő következtetésekkel, és nincs közöttük konzisztencia a tényleges agyi struktúrák tekintetében” – jelentette ki.

Ez persze nem jelenti azt, hogy máris drogért kellene rohanni. Szó sincs arról, hogy a kábítószer jobb lenne, vagy hogy a tanulmány a füvezésnek kedvező hatást tulajdonítana. Mindössze annyi derült ki, hogy a feldobódás kevésbé káros, mint ahogy eddig tudni véltük.

„A kábítószer-használatnak az agyra gyakorolt hatása terén még mindig nagyon sok az ismeretlen tényező” mondta Rachel Thayer, a CU Boulder végzős hallgatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók szerint a tanulmány potenciálisan utat mutathat alternatív fájdalomcsillapítási és -kezelési módokhoz, amelyek egyre fontosabbá válnak, elsősorban az utóbbi években az USA-ban tapasztalható járványszerű, ópiumszármazék-túladagolást követő halálozás okán.

Forrás: http://www.iflscience.com/

Olvass tovább, görgess lejjebb! :)
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok