5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

100 teljes elszigeteltségben élő törzs

Ma kisebb a világ, mint valaha, ennek ellenére még mindig élnek emberek teljes elszigeteltségben.
Nem is tudható pontosan, hogy hány ilyen törzs létezik a világban; mértékadó becslések szerint több mint száz

Azt persze nem állíthatjuk, hogy ezeknek a törzseknek semmi kapcsolatuk nincs a külvilággal: szinte lehetetlen elkerülni, hogy előbb-utóbb egy idegen eljusson hozzájuk, és még nehezebb elbújni egy gyárban készült kés vagy tál elől, amit a kereskedelem könyörtelenül eljuttat még a dzsungel mélyére is.

Ezzel együtt ezek az embercsoportok még mindig őrzik elszigeteltségüket és életmódjukat.

A környezetrombolás és –kihasználás – mint pl. a fakitermelést vagy új települést szolgáló erdőirtás – sajnos veszélyezteti a legtöbb ilyen kultúrát. Brazíliában a kormány Nemzeti Indián Alapja és más érdekvédelmi csoportok beavatkozás nélkül próbálják védeni a sérülékeny törzsi életmódot.

Az alábbiakban bemutatjuk néhány ilyen csoport élőhelyét és a kihívásokat, amelyekkel szembe kell nézniük.

Mit jelent az, hogy „ELSZIGETELT”?

A szókapcsolat némileg félrevezető: egyes embercsoportok önszántukból kerülik, sőt erőteljesen elutasítják a külvilággal való kapcsolatot.

Korábban esetleg kapcsolatba léphettek idegenekkel, de a telepesek erőszakossága arra késztette őket, hogy visszahúzódjanak az elszigeteltségbe.

Másokat soha nem is érdekelt a külvilág, sokkal fontosabb volt számukra a függetlenségük.

Az ilyen törzsek alapvetően a földrajzi helyzetük miatt képesek elkerülni a külvilággal való kapcsolatot, hiszen a földgolyó távoli vidékein élnek - például Délkelet-Ázsiában, Pápua Új-Guinea szigetének sűrű dzsungelében.

Úgy becsülik, hogy Indonéziában, Nyugat-Pápuában 40-nél is több távoli törzs él.

Az indonéz kormány tiltja, hogy újságírók vagy emberjogi szervezetek képviselői keressék föl a hegyvidékes területet, ezért a törzsek száma nem tudható pontosan.

Más törzsek India és a Maláj-félsziget között az Andamán-szigeteken élnek.

Az Andamán-szigeti jarawáknak a legutóbbi időkig sikerült elkerülni a kapcsolatot idegenekkel, ám a Nagy Andamán Autóút turistákat és orvvadászokat vonzott a területre, ami járványos betegségekhez és a törzs kizsákmányolásához vezetett.

Az Andamán-szigetek egyikén, az Északi-Sentinel-szigeten élő törzs megtámadja a partra igyekvőt.

A legtöbb távoli törzs Dél-Amerikában él, mélyen az Amazonas esőerdőiben.

Valószínűleg Brazíliában van a legtöbb ilyen távoli törzs: 77, sőt a National Geographic szerint 84.

Főként a nyugati Mato Grosso, Rondonia és Acre államokban élnek.

Az Amazonas környékén elharapódzó illegális fakitermelés nagy veszélyt jelent a területen élő bennszülötteknek. Egyes törzsek már fel is adták elszigeteltségüket, hogy tiltakozzanak a pusztító betolakodók ellen.

A brazil kormány korábban expedíciókat indított az ilyen törzsekhez, abban a hitben, hogy így lehet a legjobban védeni őket. Az utóbbi időben azonban inkább az alkalmi berepülő felmérést preferálják.

A fent említett kormányalap az Amazonas medencéjében igyekszik az elszigetelt törzseket védeni. Ritka berepüléseik alkalmával azt vizsgálják, elköltözött-e a törzs az előző élőhelyéről és folyik-e betolakodó fakitermelés a törzsi területeken.

Más Amazonas-menti országokban, ahol kevesebb területvédelmi erőforrás áll rendelkezésre, mint pl. Peruban, ahol talán 15 távoli törzs élhet, természetvédők próbálják védeni a területeket és elszigetelt lakóikat a fakitermelőktől és a bányakutatóktól.

Az elszigeteltség sajnos fogékonyságot is jelent a külvilágbeli betegségekre.

Részben ezért is védik az antropológusok és a bennszülöttek jogvédői a törzsek elszigeteltségét.

Ezek a törzsek is az emberiség részei, különleges kultúráikat érdemes megőrizni és védeni!

Forrás: http://www.iflscience.com/