5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Mennyire egészséges az e-cigaretta?

Az e-dohányzás biztonsága forró vitatéma - cikkünkben új kutatási adatok olvashatók

Az elektromos cigaretta biztonságának tudományos vizsgálata legutóbb új bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy potenciálisan mérgező  fémek megengedettnél magasabb szintje kerülhet bele az elektromos cigaretta gőzébe.

Mérgező nehézfémeket találtak az elektromos cigaretta gőzében

A John Hopkins Egyetem kutatói azt derítették ki, hogy ólom, arzén, króm, mangán és nikkel van a kikerülő gőzökben. El lehet képzelni, hogy ez nem tesz  jót az e-dohányosnak. A fémeknek való folyamatos kitettség és azok tartós belégzése kapcsolatba hozható  tüdő-, máj-, immun-, keringési betegségekkel és agyi károsodással, sőt a rákkal is.

"Fontos, hogy az FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal), az elektromos cigarettagyártó cégek és maguk a E-cigarettázók is tudják, hogy a jelenleg gyártott fűtőtekercsek mérgező fémeket bocsátanak ki – melyek ezután behatolnak az aeroszolokba, amelyeket az e-cigarettázók belélegeznek " írja Ana María Rule PhD, a tanulmány szerzője, egy közleményében.

A Környezetegészségügyi Kilátások című kiadványban megjelent tanulmányban azt írják, hogy a kutatók 56 különböző fajta elektromos cigaretta eszközt gyűjtöttek  össze a boltokból Baltimore környékén. Ezután tesztelték azokat 15 fém jelenlétére az e-folyadékokban, az utántöltő adagolóban és a gőzben.

Miközben az e-folyadékokban csak kis mennyiségű toxikus fémet találtak, jelentős mennyiségeket fedeztek fel azokban az e-folyadékokban, amelyek a fűtőtekercsek hatásának voltak kitéve. Ez azt jelzi a kutatók szerint, hogy a fémek szinte "kiszivárognak" a fém fűtőtekercsekből. Majd azt is kimutatták, hogy a fémek ezután a fűtött e-folyadékból az aeroszolokba, azaz a gőzbe juthatnak.

"Még nem tudjuk, hogy a fémek kémiailag szivárognak-e a tekercsből, vagy akkor párolognak ki, amikor fűtik azokat" - mondta Rule.

A kutatók hozzátették, hogy a toxikus fémek koncentrációja az e-cigarettáknál magasabbnak tűnik, ha gyakrabban cserélik a fűtőtekercseket, ami azt sugallja, hogy az friss tekercsek jelenthetik a problémát.

Habár már a  korábbi vizsgálatok során ezeknek a fémeknek a belélegzését  egészségügyileg kockázatosnak tartották, a kutatók most azt akarják kideríteni, hogy a kitettségnek ez a speciális formája is hatással van-e az ember egészségére.

Az e-dohányzás biztonsága forró vitatéma, és havonta új tanulmányok jelennek meg, amelyek látszólag valami teljesen mást állapítanak meg, mint az előző.  Még sok kutatásra van szükség, amíg a kockázatok egyértelműen kiderülnek.  Jelenleg konszenzus van abban, hogy az elektromos cigaretta ártalmas az egészségre, bár lényegesen kevésbé, mint a dohányból készült cigaretta szívása.

Forrás: http://www.iflscience.com/

Dohányzás vagy vaping (e-cigarettázás)? Olvass tovább!
"Jobb"?
Rosszabb?
"Jobb"?
Rosszabb?
"Jobb"?
Rosszabb?
"Jobb"?
Rosszabb?
További anyagok