5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Borzalmas alvási bénulásos hallucinációk

Fura dolog az alvási bénulás. Az Olvasó talán már hallott is róla, hogy aki alvási bénulásos epizódot él át, az sem mozogni, sem beszélni nem tud, miközben ennek teljes mértékben tudatában van. És ha ez nem lenne elég, van itt még egy hátborzongató csavar: bénult állapotban hallucinációkat lehet tapasztalni, amelyek az első pár alkalommal igen ijesztőek tudnak lenni.

Hogy az egész még "kellemesebb szórakozás" legyen, a vizuális hallucinációk később sem lesznek kellemesebbek, esetleg - a legjobb esetben - nem annyira rémisztőek. Számos elmélet van persze arra, miért történnek ilyesmik egyébként teljesen egészséges emberekkel, de biztosat nem lehet tudni.

Az alvási bénulást átélt emberek az álmaiktól eltérően a hallucinációikra mindig könnyen visszaemlékeznek, mert nem álmukban, hanem ébredéskor „látták” azokat. Ez teszi az ilyen víziókat a horror-témájú ábrázolás tökéletes inspirációjává. Az alvási bénulásos hallucinációkban legtöbbnyire sötét, figyelő alakok, az alvót fojtogató vagy megrémítő természetfölötti teremtmények szerepelnek. Ezt gyakran kíséri a testen kívül kerülés érzése és hangos berregés, zúgás hallása. Bár a nyomasztó élményt elég nehéz körülírni, az alábbi rajzok, alkotások készítőinek tökéletesen sikerült az epizódjaik ábrázolása, éjszakai rettegésüket visszaadják a sötét képek.

Az alvási bénulásos jelenségek előfordulásának az esélyeit a napirend átalakításával lehet csökkenteni a megfelelő mennyiségű alvás érdekében. Az alábbi, mély beleélésű rajzok pedig erősíthetik a beteget: tudhatja, hogy nincs egyedül, másokat is kísértenek ilyen hallucinációk.

1. Kicsit pánikolok, hogy megint alvási bénulásom lesz

Az alvási bénulásos hallucinációkban gyakran szerepelnek az alvóra rátelepedő, rossz szándékú lidércek, démonok.

2. A betolakodó

Az alvási bénulásos hallucinációk másik gyakori témája a rémisztő betolakodó.

3. Alvási bénulás

Miért nem tudok felébredni? Volt már ilyen: ez kétségtelenül minden idők egyik legrémületesebb élménye. Kinek volt itt még alvási bénulása? Egyszer felébredtem, de igazából nem voltam ébren, csak olyan valóságosnak éreztem magam, és néztem a hálószobám ajtaját, hogy miért van nyitva, hiszen minden este becsukom. Csak egy öregasszony árnyékának látszó valamit láttam, ami hirtelen az ágyamhoz szaladt. Mozdulni se, beszélni se, kiáltani se tudok.

4. Egy órával ezelőtt is volt egy ilyen. Elhatároztam, hogy bemutatom Photoshop-pal.

Pár éve van alvási bénulásom, mindegyik epizód épp olyan ijesztő, mint a mostani volt. Mindig olyan érzéssel ébredek, hogy mély hangon morajló ürességben vagyok. Úgy hangzik, mintha egy repülőgép motorja járna a házam tetején. És súly nehezedik a mellkasomra.

5. A lidércnyomásos teremtményeimből merítek inspirációt

6. Azóta mindig azért imádkozom, hogy soha többé ne ébredjek erre

Alvási bénulásban a leggyakrabban sötét, baljós szörnyetegek jönnek elő. És ha a beteg sem mozdulni, sem beszélni nem képes, akkor hihetetlenül nehéz kilépni ebből.

7. Ezt láttam egy alvási bénulásos epizódban

Mintha áttetszően kék villanydrótokat láttam volna. Mintha rá lenne csatlakozva az ember a Mátrixra.

8. Egy alvási bénulásos élményem

Úgy érzem, ez határozottan a belső problémáim, félelmeim kivetülése. Habár ha sokat ittam, mindig alvási bénulást tapasztaltam, időnként elég démonikusan –mintha a pokolra kerültem volna. Úgy is éreztem, hogy ott vagyok az idő nagy részében. Ez a rajz azonban a mértéktelen ivással töltött időszak és egy szerencsétlen kapcsolat vége felé készült. Két évvel ezelőtt. Azóta sok minden megváltozott. Meggyógyultam. Jobban érzem magam, mint valaha. Nincs már alvási bénulásom. Vagy legalábbis ritkán van. Két év alatt egy epizódom volt, de az után, hogy éveken át küzdöttem vele éjszakánként, most már nem félek.

9. Alvási bénulás

10. Az alvási bénulás élménye

Az alvási bénulás élményét talán az olyan szavak írják le a legjobban, mint a rémület, a tehetetlenség és a fenyegetés.

Forrás: www.boredpanda.com