8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
10°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Hogyan gyógyulhatnak gyorsabban a sebeink?

Drámaian befolyásolja a sebgyógyulás esélyeit a sérülés ideje

Brit kutatók fedezték fel, hogy a nappali sérülések akár 11 nappal is gyorsabban gyógyulnak, mint az éjszakaiak, lényegesen hozzájárulva ezzel a sebgyógyulást gyorsító szerek fejlesztéséhez.

A GYORSABB SEBGYÓGYULÁS ESÉLYE

Mint kiderült, a bioritmusunk szabályozza, hogyan reagálnak a sérülésre az azzal elsőként találkozó bőrünk sejtjei. A Science Traslational Medicine szaklapban publikált cikk ismerteti  ezeknek a fibroblasztoknak nevezett sejteknek a 24 óra alatt változó tevékenységét.

Dr. John O’Neill, a brit MRC Molekuláris Biológiai Laboratóriumának munkatársa, a cikk vezető szerzője szerint első alkalommal sikerült kimutatni, hogy a bőr sejtjeinek biológiai órája meghatározza azok sérülésekre való reagálásának hatékonyságát.

„Az égési sérültek sebgyógyulásának gyorsasága igen eltérő volt, ami pontosan egybevág az előrejelzésekkel.” 

Az elméletet először egereken tesztelték, kimutatva, hogy jóval gyorsabban gyógyulnak azok a sebek, amelyek az „aktív” napszakban (vagyis az egereknél éppenséggel éjszaka) keletkeznek. Ez után az égési sérültek társadalombiztosítási nyilvántartásához fordultak, és megnézték, van-e kapcsolat az égés keletkezésének ideje és a sebgyógyulás sebessége között.

Meglepő módon a nappal égési sérülést szenvedettek átlagosan 60%-kal gyorsabban gyógyultak, mint azok, akik éjjel égtek meg. Az utóbbiak sebei kb. 28 nap alatt forrtak be, míg az előbbieké mindössze 17 nap alatt.

A kutatók azt találták, hogy nappal sokkal gyorsabban odajutnak a bőrsejtek a sérüléshez, mint éjszaka.

Ezt a sejtmozgásban és -regenálásban játszott szerepéről ismert aktin nevű fehérje élénkebb tevékenysége váltja ki. A felfedezés egészen hihetetlen alkalmazásokat eredményezhet a gyógyításban, hiszen drámaian lerövidíti a sebgyógyulás idejét.

"Gyorsítható lesz a sebgyógyulás a biológiai óra műtét előtti gyógyszeres átprogramozásával" – magyarázta Dr. O’Neill.

Nem sokkal a fent ismertetett cikk előtt publikálták azt a felfedezést, hogy sikeresebbek a délután végzett nyitott szívműtétek.

Úgy tűnik, érdemes lesz a gyógykezeléseket a napszakokhoz szabni?

Forrás: http://www.iflscience.com/

További érdekességek testünkkel kapcsolatosan - olvass tovább!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok