8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Cápák százai gubancolódtak össze a karib-tengeri „kísértethálóban”

A tengerben lebegő „kísértetháló” valószínűleg hónapok óta ejti végleg csapdába, ami az útjába kerül.

A 27 éves brit halász és búvároktató Dominic Martin-Hayes fedezte fel a múlt héten a Kajmán-szigetek közelében lebegő, cápák és más halak tetemeivel telt hatalmas, használaton kívüli halászhálót, a barátja pedig víz alatti felvételeket készített róla.

Martin-Hayes először azt hitte, egy fatörzset lát, de mikor közelebb került, rájött, hogy egy halászhálót lát úszógömbökkel. Beugrott a vízbe és elborzadt, mert felismert egy fiatal fehérfoltú cápát. Szólt a barátjának, hogy ő is ugorjon be és hozzon egy kést. Igyekeztek szétvágni a hálót, de a benne levő halak legtöbbje addigra már elpusztult: néhány halat és egy cápát tudtak megmenteni.

Több állat teteme már annyira lebomlott, hogy nem lehet megmondani, milyen fajtájúak voltak

A tetemek között találtak vödröket, kötelet, üvegeket, egy hosszú kábelt, aminek a vége eltűnt a mélyben, sőt egy fát is. - Minél többen esnek a csapdába, az annál több ragadozó halat vonz magához, amelyek azután maguk is a csapdába esnek – mondta.

Túl sokáig azonban nem tudtak ott maradni az erős áramlás, a ragadozók meg a csapdába esés veszélye miatt. – Ez a háló azt is megöli, aki nem tudja a kezét kiszabadítani belőle, mert megfullad – figyelmeztetett.

Másnap a Kajmán-szigeti önkormányzat felkérte egy közleményben a hajósokat, hogy segítsenek megtalálni a hálót. Martin-Hayes szerint addigra valószínűleg már több mint 100 mérfölddel odébb került onnan, ahol észlelték – a Nagy-Kajmán szigettől kb. 4 mérföldnyire északra. Az önkormányzat környezetvédelmi osztályának munkatársa a hálóban levő tetemek nagy számából arra következtet, hogy a háló már jó ideje lebeghet a vízben.

Véget akarnak vetni a halálos kísértethalászatnak, ugyanakkor nem akarják, hogy a háló fennakadjon egy zátonyon. Miután megtalálják, felmérik, rendbe tudják-e hozni, vagy el kell-e vontatni biztonságos helyre.

Martin Hayes szerint nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy megtalálják a hálót, ami egy apró tárgy a végtelen óceánban – de nem szabad feladni a reményt.

Forrás: https://www.independent.co.uk/, https://www.caymancompass.com/

További környezetvédelemmel kapcsolatos híreinkért olvass tovább!
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok