21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

A 21. század legjobb filmje - a női filmkritikusok szerint

A női filmkritikusok a 21. század legjobb filmjének minősítették a hűtlenségről szóló szomorú, romantikus filmet

David Lynch szürreális noir filmje, a Mulholland Drive /A sötétség útja -  a 21. század legnagyobb filmje, a BBC legutóbbi felmérése szerint, melyben  177 filmkritikust kérdeztek meg. A második legjobbnak minősített, a Szerelemre hangolva (In the Mood for Love) című szomorú, romantikus film azonban sokkal kevésbé ismert a közönség előtt.

A Wong Kar-wai által rendezett film 1960-as években játszódik Hongkongban.

Két szomszéd történetét meséli el, egy férfiét és egy nőét, akik rájönnek, hogy házastársaik egymással csalják meg őket.

Összejönnek, hogy megosszák fájdalmukat, miközben  fokozatosan kifejlődik saját suta románcuk. A BBC 177 megkérdezett kritikusa közül 55 nő volt és 122 férfi. Wong filmje a legtöbb szavazatot az 55 női kritikustól kapta, míg 13 kritikus (3 nő és 10 férfi) a 21. század legjobb filmjének minősítette.

Mi a titok? Szépség és szívfájdalom.

Missy Schwartz, a női kritikusok egyike, aki a filmet a 21. század legjobb filmjének minősítette, 2008-ban ezt írta a film főszereplőiről:

"Maggie Cheung és Tony Leung, akik házasságukban igen alábecsültek, egymásba szeretnek, miután megtudják, hogy házastársaik megcsalják őket. Érzéki filmművészet, amely Shigeru Umebayashi zenéjével a filmet a tapintható szívfájdalom mesterművé teszi"

A film "szinte álomszerű szépségű", írta a Guardian című lapban Peter Walker. A két főszereplő: az elegáns, hagyományos kínai cheongsam ruhákba öltöztetett Cheung,  és a selymes hajú és szomorú arcú Leung - "a filmtörténet legtökéletesebbjei  közé emelik a filmet" - jegyzi meg Walker.

A melankolikus pár az alábbi filmajánlóban látható

A Szerelemre hangolva remekmű a felvételek és azok másodlagos jelentése szempontjából is.

Ahogy az amerikai filmkritikus, Evan Puschak (más néven The Nerdwriter) elemezte egy videóban a film 12 percét, minden egyes felvétel "egy kereten belüli keret", ami azt jelenti, hogy a felvételen a szereplőt nem csak maga a filmvászon keretezi, hanem olyan belső formák is, mint az ajtókeret vagy az ablakrácsok.

A keretek itt azt jelentik, hogy egy maradi társadalomban a pár szerelme és vágyakozása korlátozva van és nem teljesedhet be, jegyzi meg a filmkritikus.

Forrás: https://qz.com/

További filmajánóink kicsit alább...
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
Filmbemutatók, trailerek
Kritikák, hírek
További anyagok