6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Jó annak, akinek lánytestvére van

Ha a húgod legközelebb elveszi a kajádat, rád szól vagy zavarba hoz, akkor gyorsan bocsáss meg neki!

Sőt, tulajdonképpen még neked kellene hálásnak lenned! A De Montfort Egyetem és az Ulster Egyetem kutatói azt találták, hogy akinek lánytestvére van, az boldogabb és optimistább.

A kutatás során 517 17-25 éves fiataltól kérték pszichológiai kérdőívek kitöltését. A válaszokból az a következtetés adódott, hogy akik lánytestvér mellett nőnek fel, azok valószínűleg boldogabbak. A kérdőívek kérdéseit úgy állították össze, hogy több dolgot tudjanak velük felmérni, pl. a lelki egészséget és a pozitív életszemléletet.

Kiderült: a lánytestvérek bátorítják egymást, hogy nyíltabban és közlékenyebben valljanak az érzéseikről, ami – a kutatók szerint – hozzájárul a jobb lelki egészséghez.

Tony Cassidy professzor, a kutatás mentora azt mondta: „Úgy látszik, a lánytestvérek bátorítják a nyíltabb kommunikációt, ez által nő a családi összetartás, a fiútestvérek azonban nem így működnek. A lelki egészség alapvető tényezője, hogy az érzéseinket kifejezzük. A családban a lánytestvérek éppen ezt segítik elő. Lehet, hogy a fiúk számára az a természetes, ha nem beszélnek ezekről. Ha több fiú van együtt, ők mintha összeesküdnének, és nem beszélnek; a lányok meg mintha megbontanák a csendet.”

Cassidy úgy látja, még egyértelműbb a fenti köveztetés azokban a családokban, amelyekben szétváltak a szülők. „A következtetéseink hasznosak lehetnek mindazok számára, akik nehéz időkben nyújtanak a családoknak és a gyerekeknek. Jobban át kell gondolnunk, hogyan bánunk az olyan családokkal, amelyekben sok fiú van.”

Hasonló következtetésekre jutottak a Brigham Young Egyetem kutatásában is, amelyben 395 egynél több gyerekes családot kérdeztek. Azt találták, hogy akinek lánytestvére van, az valószínűleg kedvesebb lesz felnőtt korára.

Az ABC News idézte Laura Padilla-Walker vezető kutatót: "Mindkét nemnél egyaránt a testvéri szeretet később kevesebb bűnözést és több emberbaráti tulajdonságot eredményezett, mint pl. kedvesség, nagylelkűség, önkéntesség, mások segítése."

A fiútestvérek is mindaddig előnyösek lehetnek egymás számára, amíg a kapcsolatuk inkább szól az egymás iránti szeretetről, mint a kakaskodásról.

Forrás: https://www.indy100.com/

Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok