7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

A foltosan színes óriás mókus az internet kedvence lett

A Malabar óriás mókus (Ratufa indica) a rágcsálók pávája. Hétköznapi unokatestvérével, a keleti szürke mókussal (Sciurus carolinensis) ellentétben, a lenyűgöző kis állat sokszínű bundát visel, melynek színei a bordó, a rozsdabarna, és az okkersárga, sőt még a gesztenyebarna és a lila árnyalatai is felfedezhetők benne.

Nagyobb, mint egy átlagos macska

Az amatőr fotós, Kaushik Vijayan által készített rendkívüli fotósorozatnak köszönhetően most az interneten megcsodálhatjuk Malabar bundájának finom szépségét. 

"Eddig még soha nem láttam vagy hallottam ilyen mókusról" - mondta Vijayan, a The Independent című lapnak.

"Gyönyörűség volt nézni őket. A mókusok látványa lenyűgözött, és izgatott voltam, hogy kamerámmal meg tudjam ragadni a szépségüket."

Vijayan délnyugat-indiai utazása során, Pathanamthitta körzetében fedezte fel „múzsáját”. A fotókat később megosztotta az Instagramon, hogy a világ is láthassa. 

Képaláírás: (Úgy tűnik, hogy a fantasztikus színhatás drámaiságát a kék szín tovább emeli, hiszen ez a szín nagyon szokatlan a természetben élő állatok között.)

A Malabar óriás mókus, melyet shekru-nak is hívnak, egy Indiában őshonos mókus fajta. Míg ennek a különleges szépségű példánynak kék és pirosas-lila árnyalatú a szőrzete, a bézs, a barna és a vöröses színű példányok sokkal gyakoribbak.

Valószínű, hogy ahogy a páváknál is, a színkavalkád a potenciális társszerzés céljait szolgálja, de az is lehetséges, hogy a napfényes lombkoronában való álcázást  célozza.

De nemcsak a fantasztikusan színes bundájuk teszi ezeket az állatokat olyan különlegessé. Bár a fenti fényképekből nehéz felmérni, de ezek a mókusok a fejüktől a farkuk végéig nem sokkal maradnak el az 1 méteres hosszúságtól. Ezért hívják őket "óriás" mókusoknak. (Ez a vidám videó, amelyben egy majom megpróbál elkergetni egy finom gyümölcsöt fogyasztó mókust, képet ad a méretéről.)

Ezért hosszabbak az  átlagos házimacskánál. 

Az Indiában őshonos Malabar óriás mókus kétszer akkora, mint az átlagos, keleti szürke mókus, hosszúsága a fejéktől a farka végéig elérheti a 90 centiméteres hosszúságot is. Csodálatosan sokszínűek, bundájuk színe a barnán és a narancsszínen át a gesztenyebarnáig és a liláig terjed.

Nem meglepő tehát, hogy India egyik állama, Maharashtra úgy döntött, hogy ezeket a Pokémon-szerű teremtményeket szimbólikus állatává teszi.

Annyira meglepődtem, hogy milyen eszméletlenül csodálatosak," mondta Vijayan a CBS News-nak. – „Valóban elképesztő látványt nyújtottak.”

Forrás: IFL Science

Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
További anyagok