24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
24°
Csütörtök
26°
2022.06.27. hétfõ, László
filter.hu filter.hu

Lehet, hogy a TB által kellene támogatni a kötést!?

Csökkenti a vérnyomást, javítja a depressziós állapotot és lelassítja a demenciát

A Knit for Peace-t (magyarul: "Kössünk a békéért!") eredetileg a ruandai fajirtás és polgárháború áldozatai, a hutu és a tuszi özvegyek megsegítésére alapították. Készült egy pulóver-katalógus, a megrendelt pulóvereket azután az özvegyek kötötték meg, így jutottak némi jövedelemhez.

Ez Indiában, Pakisztánban, Bangladesh-ben, Nepálban és Afganisztánban is elterjedt, végül az angol asszonyok is fel akarták ajánlani a munkájukat a menekülteknek. Kötött holmit akartak küldeni Afganisztánba. Jelenleg is naponta általában 40 csomag fut be a szervezethez, így ezeket azonnal továbbítani is kell, mert különben másnap már nem férnek el a szervezet irodájában.

de Amikor már 15 000 önkéntes jelezte, milyen jót tett nekik a kötés, a szervezet tisztviselői széleskörű kutatást indítottak

Kiderült, hogy a kötés percenként átlagosan 11-gyel csökkenti a szívverést, nyugalmi állapotba hozza a szervezetet, sőt megteremti a „flow” érzését, ami csökkenti a stressz-hormonok termelését és a vérnyomást. Csökkenti a depressziót és lassítja a demencia előrehaladását.

Ugyanolyan relaxáló hatása van, mint a jógának

Képes csökkenteni az olyan krónikus betegségekben a fájdalomérzetet, mint amilyen pl. az arthritis: „kikapcsolja a riasztást” az agyban, eltereli a figyelmet a fájdalomról. Az ismétlődő mozdulatok által több szerotonin termelődik, javul a hangulat és enyhül a fájdalom. A kötés csökkenti a magányt is; a kötés révén az idős hölgy (vagy úr!) úgy érezheti, hogy még mindig hasznos tagja a társadalomnak.

Az egészségpénztárak világszerte hatalmas összegeket költenek vérnyomáscsökkentőkre és antidepresszánsokra, a demencia és a krónikus fájdalommal járó betegségek kezelésére, vagyis - a kutatás megállapításai szerint - a kötéssel egyszerre teszünk jót magunknak és az egészségpénztárnak.

"Itt az ideje, hogy innovatívabb és kreatívabb módszerekkel segítsük a válságban levő egészségügyet. A kötés, fejlett és kreatív elfoglaltság lévén, terápiás potenciállal rendelkezik, jó hatása van a testi és a lelki egészségre" – írják a tanulmány szerzői.

Az amerikai Mayo Klinikán 70 éven felülieket vizsgálva azt találták, hogy a kötés csökkenti az Alzheimer-kórt elősegítő enyhe értelmi hanyatlás kialakulásának veszélyét. Az agyat stimulálja és csökkenti a depressziót az alkotással járó jó érzés.

Amikor le akartak szokni a dohányzásról, sokan a kötéssel foglalták le a kezüket, hogy az "ne tudjon" a cigarettáért nyúlni.

"A kötéstől boldogabbnak, kevésbé elszigeteltnek és egészségesebbnek érezzük magunkat" – állapította meg Dame Hilary Blume, a Knit for Peace alapítója és vezetője.

Forrás: https://www.telegraph.co.uk/

Olvass tovább, még több cikkért!