8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Hogyan lehet a gyerekeket elrángatni a kütyük elől veszekedés nélkül?

Vannak küzdelmeid, hogy elrángasd a gyerekedet a képernyő elől? Gyakran végződik ez könnyekkel (mind az övé, mind a tiéd)? Nem muszáj elhinni, amit állít a szerző, menj és próbáld ki magad!

Anita Lehmann hasonlóan sokunkhoz, gyakran meg kellett küzdjön gyermekei figyelméért a különböző kütyükkel szemben. Aztán megtalálta a számára ideális megoldást, amit egy cikkben így foglalt össze.

Mint sok más szülő is, én is rászólok a gyerekekre:

- Még öt perc, és vacsora! - kiabálom a konyhából.

Ezt a kijelentést vagy figyelmen kívül hagyják, vagy morognak.

Öt perccel később bemegyek a nappaliba, kikapcsolom a TV-t / tabletet / egyéb kütyüt, és arra számítok,  hogy csendben elfogadják, és egy mindannyiunk számára kellemes, nyugodt vacsorát fogyasztunk el együtt. 

Sikoltozás. Dühkitörés. Kihűlt vacsora. Ősz hajszálak.

Rájöttem, hogy valami nincs rendben. Valami baj van azzal, ahogy a kérdést megközelítem.  A gyermekeim általában nem hajlamosak a dühkitörésekre. Nem tudtam rájönni, mit kellene tennem, hogy elejét vegyem a hirtelen üvöltéseknek minden kütyüidő végén.

Szerettem volna megtalálni a módját, hogy a gyermekeimet finoman tudjam a képernyő elöl eltávolítani, hogy visszatérítsem őket a való világba. Aztán egy barátom megismertetett egy kis trükkel, ami Isabelle Filliozat-nak a „találmánya”.

Isabelle Filliozat a pozitív szülői viselkedésre szakosodott klinikai pszichológus. Számos könyv szerzője a gyermeknevelés, és a szelíd szülői tekintély témakörében. Egyik napról a másikra megváltozott számomra  a világ. Egyszerre megvilágosodott, hogyan kell kezelni a kütyű-idők befejezését, üvöltések, dühkitörések, hideg vacsora, vagy beleőszülés nélkül.

A trükk: építs hidat közted és a gyereked között! 

Amikor úgy döntesz, hogy a kütyű időnek véget kell vetni, szánj egy kis időt arra, hogy leülj a gyermeked mellé, és lépj be a világába! Nézz vele TV-t, vagy ülj mellette, miközben lemészárolja a földönkívülieket a kütyüjén. Nem kell, hogy ez sokáig tartson, elég akár fél perc is. Csak annyi kell, hogy megossza az élményeit.

És tegyél fel neki egy kérdést.

– Mit nézel? - Néhány gyereknél ennyi is elég.

Másoknak esetleg konkrétabb kérdésekre van szükségük. – Szóval milyen szinten is vagy most? - Vagy:

– Micsoda vicces figura az ott a háttérben. Ki ő?

Általában a gyerekek szeretik, ha szüleik érdeklődnek a dolgaik iránt. Ha túlságosan belefeledkeztek és nem tudnak leválni, ne add fel! Ülj mellettük egy kicsit tovább, majd tegyél fel egy másik kérdést!

Miután a gyermek elkezdi megválaszolni a kérdéseidet, vagy elmond neked valamit, amit látott vagy csinált a képernyőn, az azt jelenti, hogy az elzárt világából jön kifelé, vissza a való világba. És akkor választhatsz, hogy elkezded megbeszélni a gyermekeddel, hogy itt az ideje enni, vagy fürdeni, vagy egyszerűen csak befejezni a kütyü időt.

Nem muszáj elhinni, amit állít a szerző, menj és próbáld ki magad!

Forrás: parent.com

Ha érdekelnek a gyerekneveléssel kapcsolatos hírek, cikkek, tanácsok, praktikák, tanulmányok, kutatások, akkor kövesd a Gyereknevelés témánkat, amit itt lentebb is láthatsz beágyazva! A csúszka segítségével pedig azt is láthatod, miket olvastak leginkább mások.
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
Kerülendő
Ez tetszik!
További anyagok