7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A tudomány bebizonyította, hogy te és a kutyád szerelembe estek, ha egymás szemébe néztek

A kutyagazdik csontjaikban érzik, hogy ők és kutyáik szeretik egymást. Egy új tanulmány megerősítette, hogy a szerelem kémiailag kimutathatóvá válik, amikor a kutyák és gazdájuk egymás szemébe néznek.

Néhány japán egyetem kutatói által végzett, és a Science című folyóiratban közzétett kutatás két részből áll. Az elsőben a kutatók 30 kutyatulajdonosnak a kutyájával töltött idejét figyelték meg fél órán át, majd megmérték mind az ember, mind a kutya oxitocin szintjét. Az oxitocin, amelyet „szerelem hormonnak” vagy „kapcsolati hormonnak” is neveznek, alapvető fontosságú az emberek meghitt kapcsolatai szempontjából; a szex során szabadul fel, kötődést teremt a párok között, és szerepet játszik az anya-gyermek kapcsolatban is.

A kutatók azt állapították meg, hogy azoknak a gazdiknak volt a legmagasabb az oxitocin szintjük, akiknek a kutyái a leghosszabb ideig néztek rájuk. Továbbá, a gazdik és kutyáik oxitocin szintje arányban volt egymással: ha a gazdinak magas volt a szintje az interakció után, a kutyájáé is magas volt.

Kontrollcsoportként a kutatók megismételték ugyanazt az eljárást emberek által felnevelt farkasokkal, és az őket felnevelőkkel. Nem sikerült semmilyen hatást kimutatni az oxitocin szintükre.

A tanulmány második részében azt próbálták kideríteni, hogy valójában az oxitocin okozza-e a hosszantartó tekintetet. Ennek érdekében a kutatók egy új kutyacsoportnak adtak oxitocint, és megfigyelték őket, miközben kapcsolatban voltak a gazdájukkal. 

Furcsa módon a nőstény kutyáknak beadott oxitocin sokkal magasabb szintet eredményezett mind a kutyáknál, mind a tulajdonosaiknál. De ez a hatás nem volt jelen a hím kutyáknál, és a kutatók nem tudtak magyarázatot találni rá.

Összességében az eredmények arra engednek következtetni, hogy a kutyák háziasítása során kölcsönösen előnyös kötődéseket alakítottak ki az emberrel, pontosan úgy, ahogy mi emberek egymással.

A Science című folyóiratban  megjelent tanulmányukban a Duke Egyetem kognitív tanok szakértői, Evan MacLean és Brian Hare ezt írták: „A kutyák kihasználják a szülői érzékenységünket olyan viselkedéssel, hogy például a szemünkbe néznek, és ezzel elismerést és gondoskodást váltanak ki belőlünk. Más szóval, a kutyák megtanulták, hogy ugyanazt a szeretetet váltsák ki, amit a szülők éreznek a gyermekeik iránt.

Forrás: Quartz

Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
Hírek, érdekességek
Nevetős-könnyezős
További anyagok