23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
22°
Holnapután
26°
Szerda
27°
2023.09.24. , Gellért
filter.hu filter.hu

Az alkohol tényleg segíti az idegennyelv-tudást!?

A Journal of Psychopharmacology szakmai lapban bizonyították brit és holland kutatók, hogy némi alkohol fogyasztása után könnyebben, folyékonyabban beszélünk idegen nyelven – olyankor is, ha magunk se hisszük.

A kutatásban a német határ melletti, ám hollandiai Maastricht-i Egyetem 50 német anyanyelvű diákja vett részt. Alkalmanként mindannyian isznak szeszesitalt, és – mivel az egyetemen az oktatás holland nyelven folyik – nemrég tettek holland nyelvvizsgát.

A vizsgálat során mindenkivel külön-külön folytattak egy kétperces kötetlen holland nyelvű beszélgetést, ami előtt 25-en vizet kaptak, a másik 25 pedig szeszesitalt. Ez utóbbinak a mennyisége a diák testsúlyától függött, egy kb. 70kg-os diák nem egészen 5 dl sört kapott.

A beszélgetéseket fölvették, majd két holland anyanyelvű kutató értékelte őket, akik nem tudták, kik ittak vizet és kik alkoholt. A résztvevőket is megkérték, értékeljék a saját teljesítményüket, hogy mennyire találták folyékonynak a beszédüket. Mint az értékelések összevetéséből kiderült, a szeszesitalt fogyasztók nem érezték, hogy könnyebben fűzték volna a szavakat, de így volt. A holland anyanyelvű értékelők úgy találták, hogy a szeszesitalt fogyasztók csoportja folyékonyabban, jobb kiejtéssel beszélt, mint a kontroll-csoport, míg a nyelvhelyességre, a szókincsre és az érvelésre kapott pontszámok nagyon hasonlók voltak mindkét csoportban.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szeszesital nem volt sok: több italnak valószínűleg nem lenne ilyen kedvező hatása. Sőt: aki túl sokat iszik, az tapasztalhatja, mennyivel nehezebb beszélni, akár a szavai is összemosódhatnak.

Természetesen még további kutatásra van szükség – írják a kutatók. Nem vizsgálták pl. a kísérlet résztvevőinek lelkiállapotát, érzelmeit. Összegző következtetésük szerint a mérsékelt ivók azért beszélnek folyékonyabban idegen nyelven, mert némi szeszesital valószínűleg „csökkenti a szorongást”, felszabadítja a gátlásokat.

Az elméletüket egy 1972-es tanulmány is alátámasztja: akkor azt találták, hogy kevés szeszesital után az amerikaiaknak jobb lett a thai kiejtésük.   

Forrás: https://9gag.com/

Olvass tovább!
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
További anyagok