24 °C, Budapest
24 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Lássuk be: a homeopátia értelmetlen

Egy orvosi etikáról írandó cikkhez folytattam kutatást homeopátiás gyógyszerek rendeléséről (ami szerintem nem etikus), és úgy döntöttem, hatásosabban tudok érvelni, ha ténylegesen bemutatom, hogyan készül a homeopátiás „gyógyszer”. Abból indultam ki, hogy aki látja a folyamatot, az rájön, milyen primitíven tudatlan ez az alternatív kezelési mód. Meg akarom osztani az Olvasóval is ezt az információt, hogy mindketten első kézből értesüljünk erről a félrevezető ostobaságról.

Egy pillanat, uram, máris kész a homeopátiás orvossága!

Nem kellett több egy gyors keresésnél, hogy ráakadjak arra a honlapra, ami valóban megadja a bármire jó orvosság készítésének a receptjét. Aki nem hiszi, annak azt ajánlom, látogasson el a hpathy.com honlapra. Ezt olvashatja ott: „A hpathy.com a világ első számú Homeopátiás Portálja. Itt van a legtöbb egyedi szolgáltatás és tartalom, több millió felhasználó, több tízmillió olvasó – a hpathy.com vitathatatlanul a homeopátia királya a virtuális világban! A hpathy ingyenes, professzionális tartalmat és szolgáltatásokat fejleszt a homeopátiát művelők közössége számára. A hpathy.com havonta több mint 500,000 emberrel osztja meg a homeopátia univerzumát és évente több millió homeopátiás oldalnak szolgáltat.”

Feltételezhetően tehát ez az orvosság hatásosságát hirdető online félretájékoztatás első számú forrása (én egyébként kétlem, hogy hatásos lenne). Nézzük a receptet!

A recept

Alább közlöm a homeopátiás gyógyszer hivatalos receptjének a szerkesztetlen változatát (azokat a részeket nem, amelyeknek nincs közük a recepthez) a fenti honlapról. Megtanulható belőle a saját homeopátiás orvosság készítése.

Miután feltárjuk, milyen tudománytalan és abszurd ez a dolog, az újonnan szerzett tudásával az Olvasó remélhetőleg maga is szkeptikusan viszonyul majd ehhez a boszorkánysághoz.

A gondolataimat dőlt betűvel szúrom be a szöveg közé.

Elaine Lewis (nem orvos) : Hogyan készítsünk saját homeopátiás orvosságot?

Miért értékes ez a tudás? Hatalmas értéke van! Aki tengeribeteg lesz, az a tengervízből készíthet magának orvosságot; aki Mexicoban beteg lesz a nyaraláskor, az pedig a helyi, baktériummal fertőzött vízből. Ha a problémát a szennyezett levegő vagy a levegőben levő pollen okozza, akkor egy csésze vizet pár órára vagy pár napra ki kell tenni a szabadba, hadd szedjen össze mindent a levegőből, és azután abból a vízből készítsünk orvosságot. Végtelen a lehetőségek tárháza; aki kétségbe van esve, és úgy érzi, már mindent megpróbált, az a saját szervezetét: a váladékát, a vizeletét, a vérét használhatja orvosság készítéséhez – sosem maradunk orvosság nélkül!”

Ennek az egész első bekezdésnek egy hatalmas figyelmeztető jelzésnek kellene lennie. A homeopátia elve a „hasonló a hasonlóval”. Úgy képzelem, azt feltételezték, hogy ez az oltás mechanizmusára emlékeztetően hangzik, oltáskor azonban az immunrendszert specifikus ellenanyagok termelésére késztetik, amelyek megküzdenek a baktériumokkal, vírusokkal. Higított vizelet vagy tengervíz ivásakor viszont nincs ilyen mechanizmus. A homeopátia állításával ellentétben nem gyógyul ki a nemi betegségből, aki hígítva megissza a saját váladékát. Egyetlen homeopátiás gyógyszer sem indít be a szervezetben fiziológiai változást. A „hasonlót a hasonlóval” elvnek nincs tudományos alapja. Ilyen logikával: hígítsa vízzel a rákos sejtjeit és igya meg, aki rákos, mert attól meggyógyul? Micsoda képtelenség.

Most tehát, aki készen áll, így járjon el:

Egy kis üveg forrásvíz (de bármilyen víz is jó) felét öntsük ki (de takarékoskodjunk a vízzel, ne öntsük a mosogatóba). A maradék fél üveg vízbe töltsünk egy keveset abból, amivel az orvosságot készítjük. Tegyük fel, hogy „homeopátiás Pepsi Colára” van szükségünk. Most tehát az üvegünkben levő oldat 90% vízből és 10% Pepsi Colából áll. A százalékok miatt fölösleges izgulni: csak bemutattuk, mit jelent a 10%.

Rázzuk össze” (vagyis töltögessük át az egyik kezünkből a másik kezünk tenyerébe) az üveg tartalmát 40-szer. Ha ezzel megvagyunk, írjuk fel egy darab papírra, hogy Pepsi 1X – ez azt jelenti, hogy 1X-es potenciájú Pepsink van, vagyis az 1:10 arányú hígított oldatot 40-szer ráztuk össze, és ezt egy alkalommal csináltuk végig.

A következő lépés az oldat 90%-ának a kiöntése, a százalék miatt most sem kell izgulni. A maradékot desztillált vagy forrásvízzel öntjük fel, 40-szer összerázzuk, és fölírjuk, hogy „2X” (ez azt jelenti, hogy most már kétszer csináltuk végig a kiöntés, felöntés, összerázás műveleteket).

Ezután megint öntsünk ki 90%-ot, öntsük fel az oldatot vízzel, 40-szer rázzuk össze, és írjuk föl, hogy „3X”. Ezt addig folytatjuk, amíg 6X-et, 12X-et vagy 30X-et nem érünk el – attól függően, milyen potenciára van szükségünk. A 6X-os potenciájú szert gyakrabban kell bevenni, mert alacsonyabb a potenciája: krónikus esetben naponta kettő-négyszer; a 12X-es gyógyszert csak naponta egy-kétszer, a 30X-osat pedig szükség szerint: a betegségtől függően lehet, hogy egy adag is elég lesz belőle.”

Kiindulási oldat Tiszta víz

Minél hígabb az oldat, annál nagyobb a potencia

A recept alapelve

Az „összerázás”, adagolás, potencia meghatározásai irrelevánsak, ezek a dolgok egyszerűen a szertartás részei. A folyamat során gyakorlatilag tökéletesen kihígítjuk az oldatból, amit eredetileg beleöntöttünk. Még ha a hasonlót a hasonló gyógyítaná is, ennyi hígítás után akkor sem maradna belőle semmi az oldatban. Hadd magyarázzam meg: a legtöbb homeopátiás gyógyszert 60-szor hígítják a fent leírt módon. Egy ilyen oldatot tartalmazó homeopátiás gyógyszerből 37000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 liternyit kellene meginni ahhoz, hogy 1 molekula aktív hatóanyagot juttassunk a szervezetünkbe. Ez a Föld térfogatának 10-milliárdszorosa. A befogadható mennyiségű homeopátiás gyógyszerben nincs aktív hatóanyag. Ha pedig az nincs, akkor a szervezet nem reagál rá, nem gyógyul meg.

Ha már nem hat az orvosság, akkor emelni kell a potenciát. Ezt így tegyük: öntsük ki az oldat 90%-át, öntsük fel a maradékot palackozott vízzel, rázzuk össze (töltögessük át az egyik kezünkből a másik kezünk tenyerébe) 40-szer. Azután megint öntsük ki az oldat 90%-át, öntsük fel a maradékot vízzel, rázzuk össze 40-szer. Ismételjük meg még egyszer elölről: így 3 fokkal emeltük a potenciát. Most már hatni fog.”

Igen, a kedves Olvasó jól olvasta: ha az orvosság már nem „hat”, akkor háromszor egymás után majdnem az egészet öntsük ki és a maradékot öntsük fel tiszta vízzel. A homepátiás gondolkodásmód szerint így készül az orvosság. Próbáljuk meg kitalálni, mi lehet ennek a receptnek a logikája. „Végy valamit, aminek nincs terápiás hatása a szervezetedre, hígítsd vízzel mindaddig, amíg a hatóanyag egyetlen molekulája sem marad benne – és idd meg. Ha már nem hat, akkor hígítsd még tovább. Megmondom én az Olvasó helyett: ebben nincs semmi logika.

A homeopátia badarság

 – Jó, ez alkalommal 30X hígítottam a spermát.

Most már biztos a teherbeesés!

Az evolúció során a homeopátiába vetett hit nem volt kiválasztódási kritérium.

Ismételjük meg:

A homeopátia hirdetői azt állítják, hogy gyakorlatilag bármire készülhet orvosság bármiből. Macska-allergiára macskaszőrből, tengeri betegségre tengervízből.

A homeopátiás gyógyszert a következőképpen állítják elő:
  1. Egy palack vízbe beletöltik a – véleményük szerint megbetegítő – anyagot.
  2. Kiöntik az oldat 90%-át, és vízzel öntik fel az oldatot.
  3. Ezt 60-szor ismétlik (de akár 200-szor is).
  4. Az oldatot orvosságként isszák.
  5. Ha már „nem hat”, akkor a nagy részét kiöntik, és még több vízzel öntik fel a maradékot.
Ez színtiszta zagyvaság. Szembemegy a farmakológiai, fiziológiai, általános orvostudományi ismereteinkkel.

Most már tudjuk, hogyan készül a homeopátiás orvosság. Gondolhatunk, amit akarunk arról a pár gyenge tanulmányról, ami megpróbál némi rendszert teremteni a homeopaták által bizonyítónak vélt adatok között - a homeopátia alapelve egész egyszerűen áltudomány, fájóan nélkülözve a spirituszt.

Továbbmenve: a placebo-hatás (aminél többet a homeopátiás orvoslás soha nem is ért el) nem orvostudomány: nem fiziológiailag, objektíven mérhető, hanem szubjektíven tapasztalt jobb közérzet. Ezen az egyetlen módon „hatnak” a homeopátiás kezelések. Hatóanyag hiányában nincs esély fiziológiai változásra – ha pedig nincs változás, akkor a gyógyszert nem lehet hatásosnak tekinteni. Sőt a homeopátiás gyógyszer akár veszélyes is lehet: a beteg nem javul tőle, de jobb a közérzete. A betegséget nem kezelik, potenciálisan rosszabbodhat, ha a rosszhírű kígyóolajtól várjuk a javulást. Kisebb őszi-tavaszi náthán persze átsegít a placebo-hatás, de gyógyítható betegségeken nem, mert a placebo nem gyógyít.

A Skeptic Bros. cég placebo-karkötőket árul: ezen a vicces módon illusztrálja az egyensúly karkötő áltudományos jellegét. Ennek megfelelően a homeopátiás orvosság receptjének ismerete is alkalmas arra, hogy a szkeptikusabb olvasó bebizonyítsa a barátainak: a patikában talált homeopátiás pirulák semmit nem érnek. Minél gyakorlatiasabban érvényesítjük a tudományos szemléletet, annál jobb. Nehezen lenne vitatni, hogy hatásos az a gyógyszer, amelyben 0 molekula aktív hatóanyag található.

Forrás: sciencebasedlife.wordpress.com

Hisz benne
Szkeptikus
Hisz benne
Szkeptikus
Hisz benne
Szkeptikus
Hisz benne
Szkeptikus
További anyagok