5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

A Föld lapos

Megnéztem a Netflix Behind the Curve (A görbületen túl) c. új dokumentumfilmjét, ami azokról az emberekről szól, akik úgy hiszik: a Föld lapos, nem pedig gömbölyű.

Arra számítottam, hogy majd hátradőlök és nevetek egy jót ezeken az embereken. Tévedtem. Teljes mértékben megingattak. Az alábbi négy fő érv ásta alá a meggyőződésemet, és úgy érzem, megváltoztatják az Olvasó véleményét is:

1. Ha a földön állok és egyenesen előre nézek, nem látom a Föld görbületét. Ha a Föld gömbölyű lenne, akkor a távoli épületek nyilván kezdenének dőlni, nem?

2. Időről időre kiderül, hogy az amerikai kormány hazudik a népnek, mégpedig azért, hogy irányíthatók, tájékozatlanok maradjunk. Nem lehet ez a Föld-dolog egyszerűen a gazdagok és hatalmasok újabb összeesküvése az elnyomásunkra?

3. 1998-ban, egy körútja során Bill Nye, a népszerű TV-s személyiség bement egy bisztróba Chicago Uptown negyedében. Mindössze egy kávét kért, és egyik cigarettáról a másikra gyújtott. Végül 60 dolláros borravalót tett a másfél dolláros számlához, rámosolygott a pincérnőre, és arra kérte, jöjjön el vele. A nő azt mondta neki, hogy végig kell csinálnia a műszakját. Bill körülnézett az üres helyiségben: - Ugyan már, zárj be, gyerünk a belvárosba! – mondta a nőnek. A nő tökéletesen el volt varázsolva, és megtette. Taxiba ültek, a férfi szórta a pénzt, elegáns helyekre vitte a nőt, aki még soha nem tapasztalt ilyen pazarlást.

A pár hajnalra a férfi felső emeleti luxuslakásában találta magát. A nő olyan örömet élt át ott, amiről még csak nem is képzelte, hogy létezik. Amikor fölébredt, egyedül volt, a férfi eltűnt. Másik városba ment, új nőhöz.

Aznap délután a feleségemet mintha kicserélték volna. Pár nap múlva örökre elhagyott. Azt mondta, megtapasztalta a kényeztetést, megváltozott a személyisége, és én, „a csóró” már semmit nem jelentek számára. Elvitte a gyerekeket, a kutyát – én pedig nem találom többé a helyemet ebben a világban.

Ha a Föld gömbölyű lenne, és a gyerekkorunkban tanult természeti törvények vezérelnének minket, akkor az életemet ez a tornádó nem dönthette volna romba, igaz?

4. A déli félteke repülési útvonalainak semmi értelme! Miért nincs több közvetlen légi járat Ausztráliából Dél-Amerikába?

Ugye mindenki érti az iróniát?! Mert aki nem, az attól tartunk, most lapos Föld hívő lett, ha eddig nem is volt az.... :)

Forrás: newyorker.com

Egyéb tévhitek
Emberi
Egyéb tévhitek
Emberi
Egyéb tévhitek
Emberi
Egyéb tévhitek
Emberi
További anyagok