21 °C, Budapest
21 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

Bejárható világtérkép földből és kőből

A Verdenskortet dánul világtérképet jelent - mégis egy ember alkotta meg az egészet!

A földgolyó megkerülése gyalogosan olyan nagy feladat, mely éveket jelentene egy ember életében, komoly logisztikai tervezést és az eltökéltséget, hogy egyik lábát a másik elé rakja, amíg csak az út tart. Azok számára, akik lelkesednek az ötletért, de nem a hosszú távért, ott van Dániában a Verdenskortet, azaz a Világtérkép.

A Verdenskortet-en a látogatók percek alatt bejárhatják a világ összes országát, majd elfogyaszthatnak egy csésze kávét és egy cukrászsüteményt a szomszédos kávézóban. Csodálatos módon a szabadtéri térképet csak földből és kőből alkották meg.

Még ennél is elképesztőbb, hogy mindez egy ember munkája.

Søren Poulsen 1888-ban született ezen az ingatlanon, és fiatalemberként az Egyesült Államokba költözött. 20 évnyi külföldi tartózkodás után tért vissza a Klejtrub-tó partján lévő családi farmra. Egy kudarcba fulladt gyümölcsös liget vállalkozást követően, 1944-ben fordult a figyelme  a projektet felé, amelynek 1969-ben, 81 évesen bekövetkezett haláláig élt.

Poulsen, aki mindig is érdeklődött a földrajztudomány iránt, elhatározta, hogy  tavon  az egész világot létrehozza egy kis félsziget formájában. Mindehhez nem volt szüksége másra, mint néhány egyszerű eszközre (egy talicska, egy kézzel húzható kocsi, kéziszerszámok) és rengeteg leleményességre. Van egy pár olyan kő, amelyet egymaga húzott oda, amelynek a súlya az egy tonnát is meghaladja.

A térkép 45-ször 90 méteres, minden 27 centiméterének 111 km felel meg a valóságban. Viborg környékén népszerű családi látványossággá vált, a idelátogatók megragadják a lehetőséget, hogy minigolfot játszanak a tengerparton és a evezős csónakkal hajózannak  a miniatűr Csendes-óceánon.

Ez valóban egy különleges helyszín, egy Atlas Obscura, azaz nagyon egyedi látnivaló.

Forrás: www.atlasobscura.com

Görgess lejjebb további érdekességekért!
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
Low budget
Nem low budget
További anyagok