8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

A sajt ugyanúgy hat az agyra, mint a kemény drogok

Kutatók szerint a kiváltó ok, hogy a sajt egyik fehérjéje az addiktív drogokban is megtalálható.
Az USA-beli University of Michigan kutatói azt vizsgálták, miért okoznak függőséget egyes ételek.

A kutatásban 120 egyetemi hallgatót kértek meg, hogy válaszoljanak a Yale Egyetemen kialakított ételfüggőségi skála kérdőívének kérdéseire, majd 35 különböző tápértékű étel közül kellett választaniuk. A kutatás második felében pedig 384-en kapták ugyanezeket az ételeket, de hierarchikus-lineáris sorrendben.

Kiderült, hogy hajlamosabbá válunk addiktív viselkedésre az előfőzött ételek fogyasztásával, amelyek közül a zsíros ételeket a legnehezebb elhagyni; azonban az ételfüggőségi skála vezető helyére a sajtot tartalmazó ételek kerültek.

Erica Schulte, a kutatás egyik vezetője szerint „a zsírfogyasztás mértéke mindenkinél egyformán az étkezés problémás voltát jelezte, függetlenül attól, hogy érez-e valaki „ételfüggőséget” vagy nem.”

Az ételfüggőségi skála szerint a sajt különösen erőteljes függőséget okoz kazein tartalma miatt. Ez a fehérje az összes tejterméknek alkotórésze. A sajtot tartalmazó ételekben a feldolgozás során a kazeinből felszabaduló nagy mennyiségű kazomorfin képes stimulálni az agy opiát receptorait, illetve - Cameron Wells dietetikus szerint - a kazomorfin aktiválja a dopamin-receptorokat, ez által függőséget okoz.

Forrás: https://dailytimes.com.pk

Olvass tovább, érdekes információkat találsz testünk működéséről!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok