A kutatásban 120 egyetemi hallgatót kértek meg, hogy válaszoljanak a Yale Egyetemen kialakított ételfüggőségi skála kérdőívének kérdéseire, majd 35 különböző tápértékű étel közül kellett választaniuk. A kutatás második felében pedig 384-en kapták ugyanezeket az ételeket, de hierarchikus-lineáris sorrendben.
Kiderült, hogy hajlamosabbá válunk addiktív viselkedésre az előfőzött ételek fogyasztásával, amelyek közül a zsíros ételeket a legnehezebb elhagyni; azonban az ételfüggőségi skála vezető helyére a sajtot tartalmazó ételek kerültek.
Erica Schulte, a kutatás egyik vezetője szerint „a zsírfogyasztás mértéke mindenkinél egyformán az étkezés problémás voltát jelezte, függetlenül attól, hogy érez-e valaki „ételfüggőséget” vagy nem.”
Az ételfüggőségi skála szerint a sajt különösen erőteljes függőséget okoz kazein tartalma miatt. Ez a fehérje az összes tejterméknek alkotórésze. A sajtot tartalmazó ételekben a feldolgozás során a kazeinből felszabaduló nagy mennyiségű kazomorfin képes stimulálni az agy opiát receptorait, illetve - Cameron Wells dietetikus szerint - a kazomorfin aktiválja a dopamin-receptorokat, ez által függőséget okoz.
Forrás: https://dailytimes.com.pk