7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Lehet, hogy részegen vagy az igazi önmagad?

Milyenné válsz, ha egy kicsit túl sok alkoholt iszol? Talán te vagy az, aki az asztal tetején táncolsz és teli torokból énekelsz?  Vagy egy könnyesszemű, elérzékenyült primadonna vagy, aki az exének két hónappal ezelőtt elküldött szövegén mereng?

Vagy talán te vagy az a jófej, aki a bárban mindenki szerelését megdicséri, és meghív mindenkit egy későbbi bulira? A kutatások szerint a részeg alteregód nem egy önálló identitás. Ez vagy igazán te, haver!

A részegség leleplezése

Ha már nagykorú vagy és hivatalosan is ihatsz, akkor vannak számodra híreink, akár készen állsz, hogy megbirkózz velük, akár nem. 

A kutatások szerint a részeg önmagad valószínűleg nem áll olyan távol a valódi személyiségedtől, mint azt gondolnád. 

Bár úgy érzed, mintha egy teljesen más ember lenne az, aki a klubban becsípett, a Clinical Psychological Science (Klinikai Pszichológiai Tudomány) című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a részeg személyiséged nemigen különbözik a józantól. Alapvetően mindig ugyanaz a különleges, egyedülálló, csodálatos TE vagy, függetlenül attól, hogy hány tequilát dobtál be a születésnapodon.

Tudományosan berúgva

A Missouri Egyetem és a Purdue Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy a „részeg személyiségünk” vajon egy különálló énünk-e vagy sem. Nevezetesen azt tesztelték, hogy részeg játékok közben a barátok megbízható módon észlelik-e a józan és a részeg személyiség megnyilvánulások közötti különbségeket. 

Két héttel a kísérlet előtt a 156 résztvevővel a kutatók teljes körű felmérést készítettek a tipikus józan és részeg személyiség jellemzőkről. 

Ezt követően a csoport felének italt adtak, majd a barátok csatlakoztak hozzájuk a laboratóriumban, hogy olyan játékokat játsszanak, amelyek előhozzák a különböző személyiség jellemzőket. 

Az alkohol hatása alatt állók értékelték a saját pillanatnyi jellemzőiket, míg a felkészített józanok értékelték ugyanazokat a jellemző vonásokat. Míg a részegek érzékelték a személyiség különbségeket miközben az ital hatása alatt álltak, addig a józan szemlélődők nem találtak lényeges különbséget a részeg és józan személyiségük között. Egy dolog kivételével: az ital magától értetődően sokkal extrovertáltabbá, azaz kitárulkozóbbá tette a résztvevőket.

"Meglepődtünk azon az eltérésen, amely az alkoholfogyasztóknak az alkohol által kiváltott személyiség változásról és a megfigyelők által észlelt vélemények között volt" - mondta Rachel Winograd, a Missouri Egyetem tudós pszichológusa  sajtóközleményében. 

 

"A résztvevők arról számoltak be, hogy különbséget észleltek "A személyiség 5 alap modellje” minden tényezője tekintetében, de az extrovertáltság volt az egyetlen olyan tényező, amely erősen eltérőnek mutatkozott az alkoholos befolyásoltság alatt állók és a józanok között."

Miért érzi magát másnak valaki, ha egy kicsit megfigyelik? Valószínűleg csak placebo effektus. Ha a fejedben az van, hogy tequilától megvadulsz, vagy a bortól érzelmes leszel, akkor ezek az elvárások önmaguktól megvalósulnak. Tényleg elképesztő. Egészségedre! (de csak módjával!)

Forrás: Curiosity

Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
További anyagok