8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Az Ikea új függönye megtisztítja a levegőt a lakásban

A technológia úgy működik, mint a fotoszintézis, napfény és egy vegyi bevonat felhasználásával megsemmisíti a beltéri légszennyező anyagokat.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti kockázatot a Földön. Szív- és légúti betegségeket, rákot és stroke-ot okoz. Ezen betegségek által okozott 8 halálesetből 1-nek az okát a tudósok a légszennyezésnek tulajdonítják.  

Ha azt hiszed, hogy az otthonodban biztonságban vagy, akkor tévedsz. A WHO azt állítja, hogy míg a kültéri légszennyezés évi 3 millió embert öl meg, addig a beltéri légszennyezés 4,3 milliót.

Másszóval, minden segítségre szükségünk van úgy házon belül, mint kívül. Ez a Gunrid, az Ikea új termékének koncepciója.  A Gunrid a légtisztító technológiák több éves kutatásának eredménye. 

Míg az Ikea az elmúlt pár évben technikai eszközök sorával gazdagította hatalmas termékkínálatát, beleértve az intelligens világítást a redőnyökhöz, ez a függöny egy alacsonyabb költségű, passzív technológia. 

A beltéri levegőszennyezést anélkül segít megszüntetni, hogy bármilyen elektromos vagy komplex szűrőrendszert felhasználna. Ehelyett úgy működik, mint egy szobanövény.

Gunrid függöny:  légtisztító függöny készítése

A Gunrid lényegében egy olyan anyag, amelyet ásványi eredetű foto- katalizátorral kezeltek, amely fénnyel való érintkezéskor aktiválódik. Ezután elpusztítja az olyan szokásos beltéri szennyező anyagokat, mint a szagok, valamint a formaldehid - az ipari gyantákban és bevonatokban jelen lévő természetes szerves vegyületet, amely ismert rákkeltő anyag. 

Az Ikea megjegyzi, hogy ennek a foto-katalizátornak több verziója már jelen volt a piacon, de az Ikea verziója az első, amely nem csak napfénnyel, hanem beltéri fénnyel is aktiválható.

 „Sikeres laboratóriumi vizsgálatokkal elértük, hogy a foto-katalizátor bevonat biztonságosan működjön” - írja a cég. „A következő lépésben tesztkamra és otthoni vizsgálatokra van szükség annak igazolására, hogy a Gunrid hatékonyan eltávolítja az illékony szerves vegyületeket egy szobában.”

 

Olyan egyszerű, kényelmes és megfizethető módszert akartunk létrehozni a levegő tisztítására, amely nem sok helyet foglal el otthonokban” - mondta Mauricio Affonso, a svéd Ikea termékfejlesztője egy közleményben. 

 

Szerettünk volna egy olyan többfunkciós terméket létrehozni, amely segít lebontani olyan levegőszennyező anyagokat is, amelyeket sok levegőtisztító meghagy a levegőben.” Affonsónak a légszennyezés elleni küzdelemre való késztetése gyerekkorára nyúlik vissza.

A kísérő videóban visszaemlékszik Brazíliában töltött gyermekkorára, ahol „időnként a levegő nehéz volt, és nem érezte jól magát”.

Mivel a technológia bármilyen anyagra alkalmazható, ez azt jelenti, hogy az Ikea végülis akármilyen kanapé, ágy és ágynemű termékét a mérgező vegyszerek elleni küzdelem szolgálatába állíthatja. De még ne rohanj az Ikeába! A svéd cég laboratóriumi körülmények között biztonsági és hatékonysági szempontból tesztelte a technológiát, de még mindig fejlesztés alatt áll, és széleskörű tesztelésre van szükség tesztkamrában és igazi otthonokban egyaránt.

Ha minden jól megy, a vállalat előrejelzése szerint a Gunrid 2020-ig az Ikea véget nem érő polclabirintusába kerül.

Forrás: Fast Company

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok