7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Ez a rémes eset újra figyelmeztet, hogy ne használjuk a fültisztító pálcikát fültisztításra

Ha esetleg még egy érvre lenne szükséged, hogy tedd le végre a fültisztító pálcikát, bemutatjuk alább egy férfi esetét, aki súlyos és potenciálisan életveszélyes fertőzést szerzett így.

Egy nemrég publikált részletes közleményben az orvosok leírják, hogyan szállítottak be a mentők egy egyébként egészséges 31 éves férfit a kórház sürgősségi ügyeletére, mert összeesett. A kórházban rohamokat kapott, a vizsgálatok zavartnak, álmosnak, módosult tudatállapotúnak (ASC) mutatták. Később elmondta, hogy napok óta fáj a feje és hányingere van, a nevek is nehezen jutnak eszébe. Ennél is baljóslatúbb volt, hogy „5 éve időnként fáj a bal füle és rosszul is hall”. A koponya CT gennyes tályogokat mutatott az agy körüli szövetben, az egyik fülből vett váladékból pedig a veszélyes kórokozó Pseudomonas aeruginosa-t mutatták ki.

A diagnózis P. aeruginosa által okozott nekrotizáló malignus otitis externa (NOE), potenciálisan életveszélyes külső hallójárat-gyulladás, ami a külső hallójárat (EAC) szöveteit is érinti.

De hogy került ez az utálatos baktérium a koponyán belülre? A legvalószínűbb választ a kérdésre a hallójárat-vizsgálat sugallta, mert egy fültisztító pálcika végének ki tudja, mióta bennragadt pici darabkáját találták a férfi fejében. Lehet, hogy évek óta ott volt, ha a régóta fennálló fülfájásra és hallásromlásra gondolunk.

A kutatók azt is elmagyarázták, hogy ismeretes az EAC-ba került idegen test (pl. az uszodai víz) okozta fertőzés otitis externa-kockázata, de ez az első olyan dokumentált eset, amelyben az idegen test NOE-t okozott.

A beteg szerencséjére a vattadarabka eltávolítása és a 8 héten keresztül adott rengeteg antibiotikum után végül megszűntek a súlyos neurológiai problémái.

„Az antibiotikum-kúrára a beteg jól reagált, neurológiai tünetei és fülpanaszai megszűntek. A legfontosabb, hogy nem használ többé fültisztító pálcikát!” írják a közlemény szerzői.

Kicsit lehet szórakozni azon, hogy járt ez az ember, de a kutatók szerint ez semmi más, mint a legújabb érv amellett, hogy ne dugjunk semmit a fülünkbe, még akkor se, ha azt belülről akarjuk tisztítani (amire egyébként semmi szükség nincs).

„Általánosan elterjedt a fültisztító pálcika használata a fülben, pedig régóta ismert, hogy ez súlyos komplikációkhoz vezet, pl. traumát, dobhártya-átfúródást, a fülzsír felszaporodását, fertőzést, vattadarabka beszorulását okozhatja. A fenti eset újra rámutat a fültisztító pálcika használatának a veszélyeire és az EAC-ban észlelt idegen test eltávolításának a fontosságára” írják a szerzők a BMJ Case Reports tekintélyes online folyóiratban megjelent közleményükben.

Forrás: sciencealert.com

Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok