7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Az úszás évtizedekkel lassíthatja az öregedést

A bölcsőtől a sírig a lehető legjobb mozgás az úszás. Alább szó lesz pár medenceforduló nyolc előnyéről is.

Bárki úszhat, mert úszni minden életkorban, állapotban, fogyatékkal vagy anélkül is lehet.

Az úszás bizonyítottan lassítja az öregedés folyamatát. A bloomingtoni Indiana Egyetem Counsilman Úszástudományi Központja hosszú távú vizsgálatot folytatott 35 éven felüli, hetente 3-5-ször 3,200-4,500m-t versenyszerűen úszók körében. Kiderült, hogy az úszás még csak nem is néhány évvel, hanem évtizedekkel lassítja az öregedés folyamatát. Erről olyan, régóta használatos életkor-paraméterek tanúskodnak, mint az izomtömeg, a vérnyomás vagy a tüdőfunkció értékei.

Egyáltalán nem kell azonban versenyszerűen úszni ahhoz, hogy élvezhessük az úszás előnyeit. „Az egészségre és a jó közérzetre gyakorolt kedvező hatás már minimális mennyiségű úszásnál is mutatkozik. Ha a fitness-hatást is el akarjuk érni, akkor növelni kell a pulzusszámot, intenzívebben kell úszni” idézte a Counsilman Központ igazgatójának, Joel Stager-nek a szavait az egyetem hírlevele.

Egy másik vizsgálatban Dr. Steven Blair a Dél-Karolinai Egyetemen kimutatta, hogy az úszás látványosan csökkenti a halálozás kockázatát. A 32 évet átfogó vizsgálatban 40,000, 20-90 év közötti férfi követésére került sor. Az úszók közül 50%-kal kevesebben haltak meg, mint a futók, a gyaloglók vagy a semmit nem mozgók közül.

Néhány további ismert előny:

1. Az úszás nem terheli meg az ízületeket, rugalmasabbá tesz. „Az úszást az ízületek nagyon jól bírják, ezért bármely életkorban végezhető. A víz úgy támasztja alá a testet, hogy a végtagoknak csak a testsúly töredékét kell mozgatniuk. Úszáskor egyenletes, körkörös mozdulatokat végzünk, nem pedig gyors, szaggatott mozdulatokat, amelyek megterhelik az ízületeket” mondta a Belgiumban élő Christophe Keller, aki annyira szereti ezt a sportot, hogy honlapot is szentelt neki, az enjoy-swimming.com-ot.

2. Az úszással fogyhatunk is. Félórás úszás 250 kalóriát éget el, de még a kényelmes úszás is képes elégetni 200 kalóriát. A víz kb. 800-szor sűrűbb a levegőnél, a testnek több munkát kell végeznie a medencében, még ha nem is érezzük úgy. Pompás érzés a siklás a vízben.

3. Az úszás jót tesz a lelki egészségnek: a brit swimming.org honlap szerint az úszás elősegíti a jó közérzetet. Ezt az USA közegészségügyi hatósága (CDC) is megerősítette. „Sok fibromyalgiás szorong vagy depressziós; az úszás csökkentheti a szorongást, a meleg vízben végzett mozgás pedig a depresszió ellen hat és hangulatjavító.”

4. Nagyszerű aerobicos mozgásforma: növeli a tüdőkapacitást, alaposan edzi a tüdőt. Asztmások is végezhetik.

5. Ki lehet választani, melyik testtájat akarjuk erősíteni. Mivel az úszástempók során különféle izmokat mozgatunk, megcélozhatjuk az erősítendő területet: a lábat, a felsőkart vagy a hasizmot. Keller honlapja a különböző tempók technikáit is bemutatja.

6. Az úszás nem drága. Vannak sportok, amelyekhez drága felszerelés szükségeltetik, az úszáshoz viszont csak egy fürdőruha/úszónadrág, úszósapka, tűrhető úszószemüveg és persze uszoda kell, ami a legtöbb nagy és középnagyságú városban van. Nagyszerű nyári mozgásforma is az úszás, mert a hűsöléssel egyben edzhetünk is.

7. Úszni bármely életkorban lehet, ezért mondják, hogy „a bölcsőtől a sírig”. Az életkornak megfelelően kell úszni, amennyit bírunk.

8. Az úszás emberek közé visz. „Aki rendszeresen jár úszni, az szert tehet mindenféle korú barátokra, mert az uszodában nemcsak úsznak, hanem lazítanak, társasági életet élnek, beszélgetnek is az emberek. Úgy látom, hogy aki úszni jár, azt rendszerint pozitív életszemlélet, jó hangulat jellemzi” mondta Keller.

Aki még sosem úszott, de szívesen megpróbálná, az először kérdezze meg az orvosát, nincs-e olyan egészségügyi problémája, ami ezt kizárná. Ezután talán szóba jöhet néhány úszólecke. Az oktató nemcsak úszni tanít, hanem abban is segít, hogy megbarátkozzon a vízzel, aki esetleg félne tőle. „Kezdetben legyünk óvatosak, haladjunk úgy, ahogy a legjobbnak érezzük. Ne próbáljunk úgy teljesíteni, mint a 20 éves, aki elrobog mellettünk a vízben, hanem élvezzük a lebegést, a mozgást – az úszás élményét” javasolja Keller.

Forrás: everythingzoomer.com

Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok