26 °C, Budapest
26 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Háromdimenziós nyomtatással alkotnak újra klasszikus festményeket, hogy a vakok is „láthassák”

A Helsinkiben élő Marc Dillon tervezőművész Unseen Art (=Sosem látott művészet) projektje háromdimenziós nyomtatással tesz élvezhetővé olyan műalkotásokat a vakok számára, amiknek az ismeretét a legtöbb látó magától értetődőnek tartja.

Képzeljük el, hogy nem tudjuk, milyen Mona Lisa mosolya vagy Van Gogh napraforgója. Tudjuk, hogy ilyen képek léteznek, hallottunk másokat beszélni róluk, de magunk sohasem tapasztalhattuk a látványukat. Vak emberek milliói élnek így” magyarázzák a projekt videójában. A projektben háromdimenziós képalkotást és –nyomtatást használnak homok alapanyaggal a műveknek akár múzeumban is kiállítható minőségben és méretben való újra-alkotására.

A megközelítés egyedi ugyan, mégsem ez az első ilyen koncepciójú projekt. A Touchable Memories (=Kézzelfogható emlékek) projektben korábban fényképeket alkottak újra háromdimenziós nyomtatással, és ugyanilyen eljárással segítettek egy vak kismamának, hogy „lássa” a baba ultrahang képét.

A projekthez az IndieGoGo oldalon indult pénzgyűjtés.

Az Unseen Art azt akarja, hogy a vakok is „láthassák” az olyan műalkotásokat, mint a Mona Lisa.

Igazi fordulat lenne, ha a vakok is jól éreznék magukat a galériákban, amiket most még utálnak, mert semmit sem lehet megfogni” mondja Marc Dillon, a tervezőművész.

A művész projektpénzt gyűjt egy online felület céljára, ahová a művészek feltölthetnék a 3D-s formátumban elmentett műveiket, és onnan bárki ki is nyomtathatná azokat háromdimenziós nyomtatással.

Akinek tetszik a projekt, az besegíthet az IndieGoGo oldalon.

Az alábbi videón Riika most „látja” először a Mona Lisát:

Forrás: www.boredpanda.com

Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
Tech
Tudomány
További anyagok