23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

A Monsanto genetikailag módosított hangyákat vetne be a kipusztuló méhek helyett

A Monsanto kutatócsoportja úgy látja, megoldást találnak az egész világ élelmiszer-utánpótlását érintő titokzatos méhpusztulásra.

A nagyvállalat 3 millió dollár kutatási támogatást kapott az Amerikai Környezetvédelmi Hivataltól (EPA) alternatív stratégiák fejlesztésére a méhek elnéptelenedés szindrómája ellen: a méhkolónia nagyszámú dolgozó méhének hirtelen eltűnésével az utóbbi évtizedben ugyanis egyre több helyen kerülnek szembe.

A legújabb kutatások szerint a genetikailag módosított gabonatermesztésben széles körben használt neonikotinoid növényvédő szerekhez kapcsolható a probléma.

"Mivel a genetikailag módosított növények termesztése mai világunkban alapvető része a mezőgazdaságnak, olyan módokat kellett fejlesztenünk, amelyek egyszerre támogatják a méhek túlélését és a genetikailag módosított növények termesztését" – mondta John Leere, a projekt vezető biokémikusa.

"Számolva azzal, hogy sem a genetikailag módosított növények termesztése, sem a neonikotinoid növényvédő szerek nem fognak eltűnni, kezdetben a méheket próbáltuk úgy módosítani, hogy az immunrendszerük elfogadja ezeket a rovarirtó szereket, de a siker csekély volt, vagy inkább nulla" – magyarázta a szakértő.

"De nem estünk kétségbe, hanem rátaláltunk a szárnyas hangya királynőkre és hímekre, rajtuk végeztünk tesztsorozatokat."

"A szárnyas nőstény a megtermékenyítés és az új kolóniához tartozó peték lerakásának kezdete után elveszti a szárnyát, nekünk azonban sikerült genetikai módosítással előállítani egy olyan szárnyas hangya-fajt, ami szinte a megszólalásig hasonlít a mézelő méhre, és 50-szer erősebben áll ellent bizonyos rovarirtó-típusoknak" – jelentette be Leere.

Ez egy olyan hibrid, aminek megvan a méh beporzó képessége, egyben ugyanúgy immunis a rovarirtókra, mint bizonyos hangyafajok. A természetes fejlődés során több ezer év alatt alakult volna ki ilyen tökéletes illeszkedés.

A Greenpeace nemrég publikált adatai szerint a világ táplálkozásának 90%-át adó 100 élelmiszerből 70-et a méhek poroznak be, az USA agrárstatisztikája pedig 1947-ben 5,9 millió, 2008-ban azonban már csak 2,44 millió méhkolóniát regisztrált az országban.

Forrás: http://worldnewsdailyreport.com/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/

További lenyűgöző cikkek az élővilágról? Görgess lejjebb!
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
További anyagok