14 °C, Budapest
14 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Miért alszol nehezen éjszaka?

Ahhoz, hogy otthonunk helyiségeiben megfelelő mértékű legyen a szellőztetés, fejenként 30m3/h friss levegőre lenne szükségünk, amit körülbelül 45 percenként cserélni kellene, hogy ez maradéktalanul teljesüljön.

Ezt az ablakon át történő szellőztetéssel nem lehet megoldani, gondoljunk csak abba bele, milyen környezetben élünk, milyen levegőt engedünk be? A szellőztetés hiányában azt vesszük észre, hogy folytonos fejfájással, levertséggel küzdünk, amit az egyáltalán nem pihentető alvás koronáz meg.

Milyen az otthonunk levegőjének minősége?

Elegendő szellőztetés hiányában az otthonunk levegője elhasználódik, felhalmozódik a kilélegzett CO2 és az egyéb tevékenységgel keletkezett anyagok (például fűtési por, főzésnél illatanyagok, égéstermék, stb.). Egyszer csak azt vesszük észre, hogy az éjszakáink pihentető alvásai elmaradnak, hiába alszunk sokkal többet, nem vagyunk fittek, energiával teltek. Karikás, sötét árokkal határolt szemünk nem kelt túl bizalomgerjesztő látványt, ahányszor tükörbe nézünk, és ezt egy idő után még a smink sem fedi el.

A fejünk is egyre gyakrabban fáj, bérletet válthatunk a patikába, hogy folyamatosan vásároljuk a fájdalomcsillapítókat. Télen a téli időjárásra fogjuk, tavasszal a tavaszi fáradtságra, nyáron a nagy hőségre, ősszel pedig a borongós, esős időkre. Végeláthatatlan a körforgás, érezzük, hogy valamit tenni kell. Nekünk van egy jó ötletünk!

Csökkentsük a felhalmozódott CO2 mennyiségét!

Igen, de hogyan? A szellőztetés nem elégséges, nincs arra kapacitásunk, hogy 45 percenként kinyissuk az összes ablakot, de ha ezt tesszük, még akkor sem garantált, hogy sok friss levegő áramlik be. Sőt! A téli hónapokban a hosszan tartó szellőztetésekkel csak energiát pazarlunk, mindamellett nem engedünk be friss levegőt, gondoljunk a számtalan alkalommal megjátszott szmogriadókra!

A hálószobánkban felhalmozott CO2 miatt válnak az éjszakai pihenések fárasztóvá, hiszen a folyamatos oxigén felhasználásunkkal rengeteg CO2-ot termelünk, ami nem távozik a zárt helyiségekből. Amennyiben hővisszanyerő szellőztetőrendszert szereltetünk be, akkor az megoldást jelent, hogy friss, oxigéndús és aeroszoloktól mentes levegőt varázsoljon otthonunk helyiségébe anélkül, hogy ablakot kéne nyitnunk "szellőztetés" címén.

Mi a helyzet a pára nélküli és a szagokat "termelő" helyiségekkel?

Ha a konyhában főzünk: pára, szag keletkezik. Ha a fürdőszobában fürdünk, akkor pára keletkezik. E helyiségek szellőztetését is meg lehet oldani, ha entalpia hőcserélős szellőztető gépet vásárolunk meg és szereltetünk fel.

Ezzel ugyanis a párás, esetenként illatanyagokkal terhelt helyiségek levegőcseréje megoldottnak tekinthető, optimális páratartalom, friss levegő és évszaknak megfelelő hőmérséklet alakulhat ki!

Szeretnél te is jól aludni? Keresd az airzone.hu csapatát és legyen neked is szellőztetőrendszered!

Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
Bútorok, kiegészítők, praktikák
Külső és belső terek
További anyagok