28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
29°
Holnapután
31°
Szerda
32°
2022.07.03. , Kornél
filter.hu filter.hu

Skócia betiltja a szívószálakat

A skót környezetvédelmi miniszter minél több egyszer használatos műanyag terméket tiltana be a tengervíz szennyeződése miatt.

A műanyag szívószálak betiltását – elsőként Nagy-Britanniában – Skóciában már tervezik is, miután bejelentették a tengerparti strandok szemetének túlnyomó részét alkotó vattapamacs gyártásának és forgalmazásának betiltását.

Britannia más részei, még a távoli Shetland-szigetek is közzétettek környezetvédelmi terveket az egyszer használatos műanyagok eszközök radikális csökkentésére. A brit közvélemény is egyre inkább aggódik a műanyag hulladéknak a tenger élővilágára gyakorolt hatása miatt.

Felhagyott a műanyag szívószálakkal a a Buckingham-palota is, miután a palota szóvivője „erős elkötelezettségről” nyilatkozott a „műanyag hulladék elleni küzdelem iránt”

A skót parlament február elején tiltotta be a műanyag szívószálakat. Roseanna Cunningham skót környezetvédelmi miniszter azt mondja, a vattapamacsokat betiltó törvény ez év végén, a műanyag szívószálakét betiltó törvény pedig 2019 végén lép hatályba. – Figyelmeztetem a nagy gyártókat, gondolkodjanak alternatívákról – mondta. A skót kormányszóvivő szerint Skócia elkötelezett a változás iránt; tanulmányozzák, hogyan állítsák meg a szívószálhoz hasonló egyszer használatos műanyagok terjedését.

Szükség szerint alternatívákat dolgoznak ki a műanyag szívószál helyettesítésére újrahasznosítható termékkel

A skót kormány szakértői bizottságot jelöl ki, akik konzultálnak majd az eldobható műanyag termékek használata csökkentésének módszereiről, ideértve betétdíjak bevezetését is.

A civil környezetvédők üdvözölték a kormány szándékát, remélik, hogy a kezdeményezés tovább terjed más országokra is.

Az Egyesült Királyságban 85%-kal visszaesett az eldobható műanyag bevásárlótáskák használata, miután 2015-ben 5p díjat vetettek ki rájuk.

Forrás: http://www.independent.co.uk/

Olvass tovább! Környezetvédelmi híreinkért görgess lejjebb!
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
Szennyezünk
Zöldülünk
További anyagok