27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Gyorsító labdák: a reflexlabda és a feszített labda

A feszített labda és a reflexlabda bár hasonlónak tűnhet, több szempontból is eltérő eszköz. Nézzük, mik a különbségek és a hasonlóságok a két gyorsító labda típus között.

A reflexlabda

A gyorsító labdák közül a reflexlabda elnevezés egy platformra erősített, körte alakú pattogó labdát takar, amelyet elsősorban az ökölvívók használnak az edzéseken arra, hogy fejlesszék a koncentrációs képességüket, a gyorsaságunkat, a reflex- és ritmusérzéküket. Az ökölvívókon kívül természetesen edzenek vele más ringes küzdősportot űzők is.

A reflexlabda általában egy 35-45 cm magas, körte alakú, bőrből vagy műbőrből készült labda, amelyet a kezdőtől a haladó szintig mindenki használhat. Méretét tekintve minél kisebb egy reflexlabda, annál gyorsabban pattog a platform alatt.

A platform a reflexlabdák rögzítésére használt, falra helyezhető masszív és strapabíró panel, amely rezgéselnyelő tulajdonsággal rendelkezik. Ennek köszönhetően ideális a reflexlabdák rögzítésére edzőtermekben, boxklubokban és otthon egyaránt.

A reflexlabda nem igényel tisztítást. Ha mégis bepiszkolódik, egy nedves ruhával át lehet törölni.

A feszített labda

A feszített labda alakjában, méretében és céljában egyaránt eltér a reflexlabdától. Normál esetben gömb alakú bőr, esetenként műbőr labdáról van szó, amelyet a tetejéhez és az aljához erősített pántra csatolt két gumikötéllel feszítenek ki. Az angol elnevezéséhez híven – floor to ceiling ball – a feszített labdát az egyik gumikötélnél fogva a plafonhoz, a másiknál a padlóhoz erősítik.

Ökölvívókon kívül más kesztyűvel edző és harcoló küzdősportolók is előszeretettel használnak feszített labdát az edzéseiken. A feszített labdával történő edzés során fejlődik a koncentrációs képesség, gyorsaság, a reflex- és ritmusérzék, akárcsak a reflexlabda használatával. Ezen kívül a feszített labda segít a pontosság, a mozgás koordinációjának fejlesztésében is.

A feszített labda sajátos viselkedésére jellemző, hogy minden ütésre eltér a kilengés mértéke, és a legapróbb erőkifejtésbeli különbségre is eltérően reagál. Az általa generált mozgások által gyakorolhatóak a pontosan kivitelezett ütés és rúgó technikák.

A feszített labdát használat előtt az erre a célra szolgáló pumpával fel kell fújni. A felfüggesztéshez szükséges még két darab kampós gumikötél, amelyek segítségével a felfüggesztés magassága állítható.

A feszített labda tisztítást a reflexlabdához hasonlóan nem igényel, legfeljebb nedves ruhával törölhető át.

A feszített labda használatának feltételei

Használat előtt a gumikötél állapotát ellenőrizni szükséges. Kizárólag kifogástalan állapotú gumikötél használata engedélyezett, mert minden apró hiba, szakadás komoly balesetveszélyt hordoz magával!

További balesetveszélyt jelent a feszítettség állapotának hirtelen változása, amely a labda felhelyezése, levétele, áthelyezése közben alakulhat ki. Ezen tevékenységek során járjunk el óvatosan! A reflexlabda esetén is mindenképp ellenőrizzük a felfüggesztést, nehogy a sorozatos ütések során elrepüljön a labda!
Egyik labdát sem ajánlott szélsőséges hőmérsékletnek, azaz extrém hidegnek vagy melegnek, illetve sugárzó hőhatásnak kitenni!

Akár feszített, akár reflexlabdát szeretnénk használni edzéseink során, nézzünk körül bátran a SamanSport.hu weboldalán vagy szaküzletükben, hiszen náluk minden megtalálható a küzdősportok gyakorlásához.

Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok