7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Igazgyöngy kisokos, avagy figyelj, hogy ne verjenek át!

Nem csak arany vagy ezüst ékszerrel lephetjük meg a másikat. Ha valami különlegesre vágysz, érdemes körülnézni az igazgyöngyök piacán, de vigyázz! Íme pár tipp, hogy nehogy hamisat vásárolj!

1. Nem mindegy, hogy milyen fajta

A tenyésztett gyöngyöket két nagy csoportba soroljuk, méghozzá a tenyésztés helye szerint, vagyis vannak az édesvízi és a sósvízi gyöngyök. Az édesvízi darabok 2-5 évig tenyésznek, míg a sósvízi gyöngyök akár 6-12 évig is. Ez árban is szemmel látható különbséget eredményez, vagyis az a néhány év többlet anyagilag is többet kóstál.

Ha csak ránézésre szeretnénk megállapítani, hogy melyik gyöngy az édesvízi, akkor sem kell kétségbe esni, mivel azok fényesebbek, mint sósvízi társaik. Másik lehetőség a megkülönböztetésre a mérete, mivel a sósvízi gyöngyök 6-8 milliméteresre nőnek maximum, így, ha 12 milliméteres átmérővel rendelkező gyöngyöt próbálnak eladni nekünk, mint sósvízit, akkor érdemes gyanakodni, hogy az valójában nem egészen az.

A déltengeri gyöngyök mérete határozottan nagyobb, azonban ezt az áruk is mutatja, mivel a déltengeri gyöngyök „készítéséért felelős” osztriga kagyló jóval ritkább. A tahiti gyöngyöknek pedig sötét vagy zöldes árnyalata van, így könnyen meg lehet ismerni.

2. Fontos a minőség

A gyöngyöket az 5S rendszer szerint osztályozzák alapvetően, ami a fényüket, felületüket, formájukat, árnyalatukat és méretüket használja támpontként. Az értékét az határozza meg, hogy mennyire kerek, fényes és nagy. Tehát ugyanazért az árért egy amorf gyöngyökből álló és egy tökéletes gyöngyökből álló gyöngysort nem ildomos eladni.

3. Honnan származnak?

A származási helyükről is érdeklődhetünk, így összefoglaljuk, hogy melyik hol őshonos:

Az édesviziek 90 százaléka Kínából származik.

A sósvíziek közül pedig az Akoya gyöngy Japánban, a déltengeri Ausztráliában, a tahiti pedig Francia-Polinéziában tenyészik, mivel ott őshonosak az adott kagylófajok.

4. Tanúsítvány a gyöngy eredetiségéről

Fontos, hogy minden egyes igazgyöngy ékszernek kell, hogy legyen tanúsítványa. Ez igazolja a gyöngyök eredetiségét, minőségét. Enélkül nem érdemes vásárolni, hiszen ha megbízható helyről vesszük, akkor evidens, hogy azt is adják/küldik hozzá.

5. A mesterséges gyöngy, mint alternatíva

Amennyiben nem kívánunk nagyobb összeget áldozni igazgyöngy ékszerekre, akkor egy köztes megoldás lehet a Shell Pearl. Ez egy mesterséges gyöngy, aminek a felszíne kagyló porral van bevonva, tehát eredeti hatást kelt. Ami elárulja, az főleg a súlya és tökéletes formája.

Ha ezeket észben tartjuk, mielőtt igazgyöngy ékszert vásárolunk, és merünk kérdezni az eladótól, kicsi az esély, hogy sikerül átverni minket. Éppen ezért ne bízzunk mindenkiben, sajnos vannak akiket inkább a nyereségvágy hajt. Ezért vásároljunk az interneten keresztül a perlaforyou.hu oldalról, ahol biztosan azt kapjuk amit kiválasztunk.

Tárgy
Élmény
Tárgy
Élmény
Tárgy
Élmény
Tárgy
Élmény
További anyagok