28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
22°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Az ókori Róma óriási, méretarányos makettjének megépítésén több, mint 35 éven át dolgozott egy régész

A római EUR lakónegyedben egy 1: 250-es méretarányú makett az ősi Róma dicsőségét hirdeti. A Plastico di Roma Imperiale (A császári Róma gipszmakettje) néven ismert makett 1933-ban, Mussolini megbízásából készült, bemutatva Rómát a 4. században, I. Constantinus császár idejében. Jelenleg a Római Civilizáció Múzeumában (Museo della Civiltà Romana) van elhelyezve, mely az ókori Róma történetének bemutatására nyílt meg az 1930-as években.

A gipszmakett Italo Gismondi régész által készített mestermű, aki egész életén át dolgozott rajta. A makett eredeti magját, amely részben Rodolfo Lanciani 1901-es Forma Urbis térképén alapult, az Augustus császár halálának 2000. évfordulóját ünneplő nagy kiállításra bővítették ki. Az 1950-es években kerültállandó helyére a Római Civilizáció Múzeumába és Gismondi 1971-ig folytatta a modell bővítését.

A ma már az ókori Róma egyik legjelentősebb referenciájának tekintett makett ismert műemlékeinek megépítéséhez, mint a Pantheon és a Colosseum, Gismondi pontos térképeket használt. A lakóházak, és egyéb, régészeti leletekkel nem rendelkező épületek az ókori építészetet reprezentáló makettek felhasználásával készültek. A sors iróniája, hogy bár Mussolini adott megbízást a makettre, a referenciák hiánya valójában az ő hibája, mivel elrendelte sok ősi római ház földig való lerombolását, hogy helyt adjanak olyan nagy főutak megépítéséhez, mint a via dei Fori Imperiali, amely a Colosseumhoz vezet.

Róma makettje Constantinus császár idején (306-337)

A makett a fasiszta modernizmusnak látszólagos birodalmi eredetet kölcsönzött” - írja Victor Plahte Tschudi, az Oslo School of Architecture and Design építészettörténeti professzora. „Ezzel legitimálta, sőt inspirálta a rezsim várostervezési politikáját és Róma ősi műemlékeinek brutális átépítését.”

Bár az eredeti célja propagandisztikus volt, a Makett továbbra is vonzza az iskolás gyerekeket és a turistákat, akik számára most oktatási eszközként szolgál, hogy elképzeljék, a most látható ókori romok hogyan illeszkedtek be a hajdani nagyobb városképbe. A Makett óriási területe és részletessége, (mérete 55 x 55 láb),  a filmkészítőknek is hasznos volt, köztük Ridley Scott-nak, aki néhány felvételt készített róla a 2000-ben készült filmjéhez, a Gladiátorhoz.

Részlet a Constatinus császár idejéből való római makettből

Gipszmakett, a Római Civilizáció Múzeumában

Gipszmakett, a Római Civilizáció Múzeumában, Rómában

A Capitolium, stratégiai helyen, természetes erődítmény volt

Gipszmakett, a Római Civilizáció Múzeumában

Részlet a Constatinus császár idejéből való római makettből

Forrás: My Modern Met

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok