7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Villámcsapásszerű fejfájás rohamok - chilipaprika miatt

Bánjunk óvatosan a csípős ízekkel!

A tekintélyes nemzetközi orvosi lap, a BMJ online változatában nemrég közölt eset az USA-beli New York állam kórházában történt. Egy 34 éves férfi jelentkezett az ügyeleten azzal, hogy napok óta gyors, kínzó, éles, ismétlődő fejfájás-rohamok kínozzák, amelyeket ún. villámcsapásszerű fejfájásként azonosítottak.

És hogy mióta érezte ezeket a rohamokat? Nos, amióta megevett egy Carolina Reaper fajtájú chili paprikát egy erőspaprika-evő versenyen.

Ez a paprika a világ legcsípősebb paprikája

A Scoville-skálán a relatív kapszaicin-koncentrációja 1.6millió SHU, vagyis ennyi csepp víz szükséges, hogy az abban oldott egy csepp Carolina Reaper paprikaolajat már ne érezzük csípősnek.

Összehasolításként: a szintén igen csípős habanero paprika relatív kapszaicin-koncentrációja 100,000 és 350,000 közé esik. Amint lenyelte a paprikát, a beteg azonnal öklendezni kezdett, de nem hányt, majd gyötrelmes nyak- és fejfájása lett. Ebből lettek a villámcsapásszerű fejfájás-rohamok.

Noha a betegnek nem volt neurológiai tünete, ki kellett zárni az aneurizma, átszakadt artéria vagy elszabadult vérrög okozta életveszélyes agyvérzést, ezért CT vizsgálatra került sor. Kiderült, hogy a beteg agyában több ér rendellenesen összehúzódott, így a diagnózis visszafordítható agyi érösszehúzódás (RCVS) lett.

A szerzők szerint ez "...egyes antidepresszánsok és migrén-gyógyszerek káros mellékhatásaként jelentkezhet, de kiválthatják kábítószerek is, pl. a kokain, az amfetaminok és az ecstasy."

Ha a beteg nem juttat többé a szervezetébe abból az anyagból, ami okozta az érösszehúzódást, akkor általában néhány nap-hét alatt helyreáll az erek normális állapota, működése. Ebben az esetben is így történt: a fejfájások megszűntek, és az öt héttel később megismételt CT a beteg korának megfelelő ér-állapotot mutatott.

Az orvosok nem találtak a szakirodalomban chili paprika által kiváltott RCVS- esetet. 2012-ben azonban Törökországban egy 25 éves férfit szívrohammal kezeltek, miután az egyik koszorúere hirtelen beszűkült. Kiderült, hogy a beteg cayenne borsból készült fogyasztótablettákat szedett.

Ne becsüljük le tehát a kapszaicint, még ha imádjuk is a csípős szószt. A növényekben azért van kapszaicin, hogy az állatok óvakodjanak a magvaiktól. Ebből a szempontból nem is meglepő, hogy egy vegyi fegyver hasogató fejfájásokat okozhat.

Forrás: http://www.iflscience.com/, http://casereports.bmj.com/

További tippeink az egészségmegőrzéssel kapcsolatosan - görgess lejjebb!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok