9 °C, Budapest
9 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
16°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Egyre aktívabb az ezer éves vírus

Igazából még a tudósok sem értik, miért indult most rohamos terjedésnek

A HTLV-1 egy halálos, HIV-rokon vírus, ami már a középkorban is pusztított. A legtöbben még csak nem is hallottak róla – nem úgy, mint a régesrégen tőle elszakadt rokonáról.

Igazából még a tudósok sem értik, miért indult most rohamos terjedésnek Ausztrália egyes részein, elsősorban az északon élő bennszülöttek között. Állítólag Alice Springs környékén 5 közösségben a felnőttek 45%-át fertőzte meg, sőt a The Guardian szerint két közösség felnőttjeinek 50%-át.

A világ vezető orvosbiológiai kutatói azonnali cselekvésre hívnak fel, mielőtt a helyzet még rosszabb lesz.

A humán T-sejt lymphotrop vírus-1 (HTLV-1) rákot okozó retrovírus, szexuális érintkezéssel, vérátömlesztéssel, szoptatással terjed. Súlyos betegségeket okozhat az immunrendszer gyengítésével, azonban teljesen más, mint a HIV. Az emberek 5%-ánál agresszív leukémiát okoz, további 1-4%-nál krónikus bénulásos betegséget. A legtöbb ember viszont tünetmentes.

Az egész Földön felbukkan: körülhatárolt populációkban pusztít a karibi térségben, Fekete- Afrikában,  Pápua Új-Guineában, Ausztrália északi részén és a dél-amerikai indiánok között. HTLV-szerű vírust találtak az Andokban több mint 1000 éve élt emberek múmiáiban, a HIV-et viszont csak 1900 körül észlelték.

Aggódik a vírus ausztráliai fellángolása miatt Dr Robert Gallo, aki felfedezte 1979-ben a HTLV-1-et és 1984-ben azonosította a HIV-et az AIDS okozójaként.

Azt mondja: több energiát és pénzt kellene fordítani jobb kezelés, sőt oltás kikísérletezésére. „Extrémen magas a gyakoriság, és senki nem próbálkozik a betegség kezelésével” panaszolta a CNN-nek. „Japán kutatásokon kívül nem sok történik az oltás ügyében, a megelőzés útja nyitva áll a kutatás előtt.”

A történet részben ismert: már egy 1933-as felmérés a fertőzöttség 4,7-13,9%-os szintjét rögzítette Ausztrália északi részén. Szomorú, hogy a kutatók úgy vélik: tudják, miért nem történt semmi.

„Sokkal többet kell tennünk a HTLV-1 ellen” jelentette ki Gallo a The Guardian-nak. „Nem figyelt rá senki, nem fordítottak rá elég pénzt, nyilvánvaló okból: azért, mert az európai származású emberek között nagyon ritkán fordul elő.”

Most, hogy a vírus szórványosan már Amerikában és Európában is fölbukkan, a HTLV-1 kutatói remélik, végre ráirányul némi figyelem a halálos veszélyre.

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://www.theguardian.com/, https://www.imperial.ac.uk/, https://ecdc.europa.eu/, https://www.nature.com/, https://edition.cnn.com/

Reality check: rákgyógyítás - hol tartunk most? Olvas tovább, görgess lejjebb!
Tünetek, lefolyás, előfordulás
Megelőzés, kezelés, kutatás
Tünetek, lefolyás, előfordulás
Megelőzés, kezelés, kutatás
Tünetek, lefolyás, előfordulás
Megelőzés, kezelés, kutatás
Tünetek, lefolyás, előfordulás
Megelőzés, kezelés, kutatás
További anyagok