23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

A kopasz férfiak sikeresebbek, intelligensebbek és férfiasabbak

Mi a közös Jeff Bezos-ban, Kenneth Frazier-ben és Steve Ballmerben? Mindhárman borzasztóan sikeresek – és kopaszok.

Mi a közös Jeff Bezos-ban, Kenneth Frazier-ben és Steve Ballmerben? Mindhárman borzasztóan sikeresek – és kopaszok.

Véletlen lenne?

Valószínűleg nem. 2012-ben a University of Pennsylvania-n egy kutatás kimutatta, hogy aki kopasz, azt mások általában uralkodó személyiségűnek és sikeresnek tartják. Albert E. Mannes amerikai szociológus – egyébként magas is kopasz – 59 résztvevőt vont be a kutatásba.

A résztvevőknek fénykép-sorozatra kellett reagálniuk. A fotó-párokon a férfiak először úgy jelentek meg, hogy haj volt a fejükön, utána pedig borotvált fejjel. A válaszolók a haj nélküli ismeretlen férfiakat tekintélyt parancsolóbbnak, nagyobbnak és erősebbnek találták. Érdekes, hogy csak a teljesen kopasz fej váltott ki ilyen reakciót: a részben vagy csak a fejtetejükön kopasz férfiakat gyengébbnek és kevésbé vonzónak látták.

Seth Godin: „A kopasz emberek kitartóak”

Seth Godin marketingszakember több mint 20 éve kopasz.

Ahogy a Wall Street Journal-nek mondta: „Senki nem lesz sikeresebb, ha leborotválja a haját, de a dolog beszélgetést indíthat arról, hogy tettél valamit.”

Ám a kopasz férfiakat nemcsak erőteljesebbnek, hanem intelligensebbnek is találják. A németországi Universität des Saarlandes pszichológus kutatója, Ronald Henss hosszú távú nemzetközi, több mint 20,000 fővel végzett kutatásából arra következtet, hogy a kopasz férfiakat idősebbnek, bölcsebbnek és intelligensebbnek látják.

A tudósok sokáig úgy gondolták, hogy minél kopaszabb egy férfi, annál potensebb, mert a hajhullás korrelál a tesztoszteron-szinttel.

De ez sajnos nem így van 

A hajhullást nem a tesztoszteron, hanem a DHT nevű hormon okozza, ami ugyan a tesztoszteronból alakul, de főleg a szőrtüszőket érinti.

A csalódott kopasz férfiak azzal vigasztalódhatnak, hogy sokan még mindig azt hiszik: ők férfiasabbak. Igazán jó társaságba kerülnek, ha az olyan kopasz szexszimbólumokra gondolunk, mint Jason Statham, Bruce Willis vagy Michael Jordan.

Forrás: https://www.businessinsider.de/ , https://www.wsj.com/, https://www.uni-saarland.de/  

Olvass tovább, és a kopaszodás mellett mástól sem lesz önértékelési problémád! :)
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
Külső tényezők
Jellemzők
További anyagok