27 °C, Budapest
27 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
23°
Szerda
25°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Meghalt az utas, mert a légnyomás félig kiszippantotta a repülőből

"Horror járat" - az utasok végig fotóztak és videóztak a gépen. A felvételek a cikkben

Nem sokkal a felszállás után a Southwest Airlines New Yorkból Dallasba tartó járatának, egy Boeing 737-esnek kényszerleszállást kellett végrehajtania Philadelphiában, mert a hajtómű egy darabja leszakadt. Betörte az egyik ablakot, a nyomáskülönbség kitépte az üléséből a 43 éves Jennifer Riordant és félig kiszippantotta az ablaknyíláson, a rázuhanó roncsdarabok közé ... testét a többi utas húzta vissza a gépbe.

A pilótanő nyugodt maradt, értesítette a légiirányítást: - "Nem, a gép nem gyulladt ki, de egy darab hiányzik belőle. Úgy tudom, a gép kilyukadt, és valaki kiesett."

Az utasok fotóztak és videóztak a gépen:

Hogyan történhetett meg mindez?

Aki már ült repülőgépen, az tudja, hogy repülés közben is van elég levegő, könnyen tudunk lélegezni, noha több ezer méter magasságban vagyunk. A tengerszinti légnyomás 760 Hgmm, ami az emelkedéssel egyre csökken: mire elérjük a 12,000m-es repülési magasságot, addigra már csak egynegyede a tengerszinti adatnak.

Az utastérben a légnyomást 550-600 Hgmm-en tartják, hogy az utasok és a gép személyzete tudjon lélegezni. A belső és a külső légnyomás közötti különbség azonban nagy problémát jelent, ha pl. a levegőben kinyílik az egyik ajtó vagy megsérül, kilyukad egy ablak, mert a nyíláson a levegő kiszökik a repülőgépből, előbb-utóbb kiegyenlítődik a belső és a külső légnyomás.

Ennek során a nagy sebességgel és erővel távozó levegő valószínűleg magával szippant mindenkit, aki az útjába kerül. Voltak már olyan balesetek, amelyekben utasok estek ki így a repülő testéből.

A Southwest Airlines közleményében megerősítette, hogy a félig kiszippantott utas - Jennifer Riordan, kétgyermekes anya - nem élte túl a balesetet, és részvétét nyilvánította.

 

Az előzetes vizsgálat anyagfáradást állapított meg a gépnek azon a részén, ahonnan leszakadt a hajtómű darabja. A teljes vizsgálat 12-15 hónapot vesz igénybe.

 

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://mashable.com/, http://uk.businessinsider.com/, https://www.nbcphiladelphia.com/, https://aerosavvy.com/

Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok