6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Egy 17 éves lány lesz az első ember a Marson?

A 17 éves Alyssa Carson űrhajóskiképzés alatt áll a NASA-nál

A Star Wars nem szűnő népszerűsége is mutatja, mennyire izgat minket a távoli bolygók világa. Különlegesen bátor ember azonban az, aki annak szenteli magát, hogy elsőként lépjen a Marsra.

A 17 éves, űrhajósképzés alatt álló Alyssa Carson éppen ilyen: azt tervezi, hogy 2033-ban, 32 éves korában 2-3 évre a vörös bolygóra költözik, ahol konyhakerti növényeket termeszt, tudományos kísérleteket végez és az élet jeleit kutatja majd.

Az elkötelezett Alyssának 3 éves korában egy rajzfilm-sorozat Mars témájú epizódja megragadta a figyelmét, azóta készül a rendkívüli kalandra. Égre törő ambíciójáról így beszélt a Teen Vogue lapnak:

„Azt gondoltam: ez a vörös bolygó annyira szuper! Marsautós videókat nézegettem, aztán kaptam egy óriási Mars-térképet a szobám falára. Később űrfigyelő teleszkópjaink is lettek.”

7 éves korában nyári űrtáborban volt: úgy imádta, hogy végigcsinált még 18 turnust az évek folyamán. 12 éves korára ő lett az egyetlen, aki megfordult a NASA mindhárom űrtáborában: az alabamai Huntsville-ben, a kanadai Quebecben és a törökországi Izmirben is.

EGY 17 ÉVES LÁNY LESZ AZ ELSŐ EMBER A MARSON

Bár csak 18 éves korában kerülhet be az űrhajósok csapatába, a NASA máris kiemelt figyelmet fordít rá, más cégek pedig - pl. a SpaceX, a MarsOne - állítólag már jóval 32 éves kora előtt felküldenék az űrbe.

Alyssont a Föld legkülönbözőbb helyein képzik, olyan lenyűgöző dolgokat tanul, mint a mikrogravitáció vagy a víz alatti edzés. Mivel csak 36 évesen tér vissza közénk, a romantikus kapcsolattól tartózkodik. A Teen Vogue lapnak el is magyarázta, milyen bonyodalmakkal járna ez:

„A NASA azt szeretné, ha csak a visszatérésem után lenne családom. Veszélyes küldetés elé nézek, olyan helyre, ahol még sosem jártunk. Nem tudnám teljes erővel a küldetésnek szentelni magamat, ha közben lenne valakim a Földön, akit szeretek.”

Minden jót kívánunk Neked, Alyssa! Nincs a világmindenségben még egy ilyen elkötelezett, tájékozott űrrajongó, mint Te!

Forrás: https://www.unilad.co.uk/, https://www.teenvogue.com/

További elképesztő hírekre vágysz a tudomány és technika világából? Csak görgess lejjebb, a FILTER.HU összegyűjti neked ezeket!