23 °C, Budapest
23 °C
Budapest
Holnap
25°
Holnapután
22°
Péntek
21°
2023.06.06. kedd, Norbert
filter.hu filter.hu

Minden kezelésnek ellenálló baktérium bukkant fel

Új gyógyszer-rezisztens gonorrhea esetet jelentettek Európában

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közölte, hogy február-március folyamán egy új gyógyszer-rezisztens gonorrhea esetet jelentettek Európában és kettőt Ausztráliában – ez világméretű növekedésre utal.

Nemzetközi szervezetek úgy látják, most a gyógyszer-rezisztens gonorrhea-baktérium áll nyerésre az ember és a baktérium közötti folyamatos küzdelemben. Ez nemcsak azt jelenti, hogy egyre nehezebb kezelni a gonorrheát, hanem azt is, hogy ez a gyakori nemi betegség – legalábbis a ma rendelkezésre álló gyógyszerekkel – gyógyíthatatlanná válhat.

GYÓGYSZER-REZISZTENS A SZUPERGONORRHEA

Nemrég történt Nagy-Britanniában, hogy egy férfi a „világ legsúlyosabb” szupergonorrheáját szedte össze egy alkalmi szexpartnertől Délkelet-Ázsiában. Végül reagált ugyan egy ritkán használt antibiotikumra, de az esete valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. Nagyon hasonló a brit férfiéhez az egyik ausztráliai beteg esete: ő is Délkelet-Ázsiában fertőződött meg. Hivatalos statisztikák nincsenek, de a probléma Ázsia egyes részein nagyon is ismert. Egy 2018-ban publikált tanulmány szerint Kínában a gonorrhea-törzsek 19%-a rezisztens az antibiotikumokra.

A gonorrhea a chlamydia után a második leggyakoribb nemi betegség, óvszer nélküli vaginális, orális vagy anális szex, illetve közösen használt szexuális játékszerek útján terjed. A férfiak 10%-a és a nők 50%-a tünetmentes, ugyanakkor zöldes vagy sárga váladékozás, fájdalmas vizelés előfordulhat.

A kezeletlen gonorrhea a női kismedence gyulladásos megbetegedéséhez, mindkét nem esetében terméketlenséghez vezethet

Ceftriaxon vagy azithromycin hatóanyagú antibiotikummal kezelik, ám újabban egyre több az ezekre rezisztens törzs. Utolsó szalmaszálként kipróbáltak már néhány ritkábban használt antibiotikumot, de azoknak is meg vannak számlálva a napjaik.

A „szupergonorrhea” ügy jelzi, hogy az emberiséget a gyógyszer-rezisztens bacilusok kísértete fenyegeti. Az utóbbi 70 évben a baktériumos fertőzéseket alapvetően antibiotikumokkal és antimikrobiális szerekkel kezelték, egyre több helyen túlzott mértékben, alkalmazkodásra és rezisztenciára késztetve ezeket a törzseket, rontva a gyógyszerek hatékonyságát. 2050-re évente több mint 10millió ember pusztulását okozhatják ilyen fertőzések az egész világon. Az amerikai Járványkezelési és Megelőzési Központ (CDC) legalább 18-féle gyógyszerrezisztens baktériumról tud, a gonorrheát okozó Neisseria gonorrhoeae a három vezető között van.

Némileg aggasztóan hangzik mindez, de ne felejtsük el, hogy nem is nehéz védekezni a gonorrhea ellen: megvéd a biztonságos szex és az óvszer.

Forrás: http://www.iflscience.com/, https://ecdc.europa.eu/, http://www.health.gov.au/, https://www.cdc.gov/

Vigyázz magadra, olvasd ehhez tippeinket - csak görgess kicsit lejjebb!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok