6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Windows oktatás táblán, krétával

Az agyonsztárolt ghánai tanár igaz háttértörténete

Hatalmas érdeklődés és támogatás övezte az interneten annak a ghánai tanárnak a tevékenységét, aki - számítógépek híján - egy hagyományos fekete táblára rajzolta fel több színes krétával a Microsoft Word kezelőfelületét. (A fotón az is jól látható, ahogy diákjai füzeteikbe másolják a krétarajzot.)

A 33 éves Richard Appiah Akoto a Szekiedomász városában található Betenázi Gimnázium informatika tanára. Az iskola körülbelül két és fél óra autózással érhető el Kumasziból, ami Ghána második legnagyobb városa. Az iskolának nincsenek számítógépei, bár 2011 óta a 14 és 15 éves diákok felé követelmény, hogy egy országos szintű vizsgát letegyenek, melynek szerves része az informatika is. Enélkül a vizsga nélkül a diákok nem tanulhatnak tovább. 

"Nem először rajzoltam fel ezt a táblára. Sokszor megcsináltam már ezt a tanteremben - és szeretek a Facebookra képeket feltenni, ezért ezt a fotót is megosztottam. Nem tudtam, hogy ennyire megragadja majd az emberek érdeklődését..." - mondta Akoto, aki már hat éve tanít az iskolában.

 

Akoto Facebook felhasználói neve “Owura Kwadwo Hottish” - ez a név híresült el a legnagyobb közösségi oldalon, és egyidejűleg a Twitteren is. A fotó egyfelől ironikus megjelenítése az Afrikában uralkodó állapotoknak - de egyúttal az afrikai "tech-közösség" számára forradalmi szintű szimbolikus megjelenítésként és inspiráló alapanyagként is jól működik.

A fotókat egy népszerű ghánai komikus osztotta meg

A siker első lépése az volt, amikor egy 140 000 követővel rendelkező ghánai humorista (aki egyébként szintén tanár is) megosztotta Akoto fotóját. 

A posztot több nemzetközi híroldal is felkapta és publikálta. A Microsoft Twitter csatornáján ígéretet tett arra, hogy hardware partnere révén egy számítógépet eljuttat az afrikai város iskolájába - de Akotonak nagyjából 50 számítógépre lenne ahhoz szüksége, hogy az oktatást valóban hatékony módon tudja levezényelni.

Forrás: Quartz Africa

További meghökkentő hírekre vágysz?
Görgess lejjebb, olvass tovább! :)
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok