18 °C, Budapest
18 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Újfajta kullancs terjed - a furcsa nevű "antizombi"

Csípésének következményei: intenzív viszketés, gyomorgörcs, nehézlégzés - és húsallergia

Antizombi, avagy "Magányos Csillag" (Lone Star). Ez a kullancs szinte minden rossz okozója az intenzív viszketéstől a gyomorgörcsön át a nehézlégzésig, sőt Amerikában már halált is okozott. De mindezeknél furcsább, hogy a csípése húsallergiát is okozhat.

ÚJ ALLERGIÁT TERJESZT AMERIKÁBAN A MAGÁNYOS CSILLAG

A kullancs a nevét a hátán levő csillagszerű foltról kapta. Akit megcsíp, az jobban teszi, ha a továbbiakban nem fogyaszt vörös húst, mert súlyosan allergiás lehet annak egy szacharidjára: a szervezet ugyanis a csípés után fokozott antitest-termeléssel reagálhat a húsban levő alfa-galaktóz-alfa-1,3-galaktóz szacharid (alfa-gal) jelenlétére.

Előfordulhat, hogy a második vörös hús (pl. sertés, marha) vacsora ziháló légzésbe vagy anafilaxiás sokkba torkollik. Ezért kapta a kullancs közszájon forgó második nevét - az "Antizombi"-t. (Hivatalosan persze másként fest a dolog, törzskönyvezett nevén az Amblyomma americanum-mal állunk szemben.)

2004-ben fedezték fel, hogy a kullancs a bűnös a húsallergiáért, miután Thomas Platts-Mills immunológus megfigyelte, hogy cetuximab-bal kezelt rákbetegek egy csoportja a többitől eltérő, egymással viszont azonos tünetekkel reagált a gyógyszerre: az USA délkeleti részén élők között tízszer magasabb lett a viszketést, duzzanatot és vérnyomáscsökkenést észlelők aránya.

Ez elég fura volt, az ember nem várná, hogy rákbetegek tünetei ennyire területfüggők legyenek. Az azonos, ám a többitől elkülönülő tüneteket mutató betegek vérében Platts-Mills egy azonosságot talált: az alfa-gal antitestjeit. (A cetuximab is sok alfa-galt tartalmaz.)

ekkor felfedezte, hogy a vizsgált betegek 80%-át korábban megcsípte a magányos csillag kullancs

Kimutatta, hogy a csípés után az antitest-termelés a 20-szorosára emelkedik. A kutatók most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, miért készteti a kullancs nyála az immunrendszert arra, hogy idegen testnek vélje az alfa-galt. (Nehezíti a kutatást, hogy egyesekben nem vált ki allergiát a kullancs csípése.)

Addig is, míg a tudomány végső eredményre jut, mindenképpen javasolt a DEET-tartalmú kullancsriasztó használata.

http://www.iflscience.com/, https://www.newyorker.com/, https://www.wired.com/, https://www.nejm.org/, http://www.grandrapidsmn.com/

Tudunk még ettől is meghökkentőbb hírekkel is szolgálni! Csak olvass tovább...
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok