8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

A Facebookon megosztott egészségügyi hírek elképesztően nagy hányada hamis vagy félrevezető

Vajon mennyire pontosak az egészségügyi témájú cikkek, amiket elolvasol? Lehet, hogy eléggé hozzáértő vagy, mégis meglepetésként érhet, hogy a hagyományos hírcsatornákon mennyi hamis információ található.

Health Feedback (Egészségügyi visszajelzések) tudósok hálózata, amely értékeli a média egészségügyi híreinek hitelességét, együttműködve a Credibility Coalition-nal (Hitelességi koalíció), megvizsgálták a 2018-as év 100 legnépszerűbb egészségügyi témájú cikkét - nevezetesen azokat, amelyek a közösségi médiában a legjobb teljesítményt nyújtották. Olyan jól ismert webhelyek cikkeit vizsgálták meg, mint a Time, az NPR, a Huffington Post, a Daily Mail, a New Scientist, a CNN és ​​még sok más ismert média.

A tudósok arra jutottak, hogy a 10 legtöbb megosztást elért cikk háromnegyede félrevezető volt, vagy tartalmazott hamis információkat is. Csak három volt „nagyon hitelesnek” tekinthető. Volt olyan cikk, amely nem ragadta meg a lényeget, mások eltúlozták a potenciális veszély következményeit, vagy túlértékelték a kutatási eredményeket. Sok cikkíró elferdítette az adatokat, vagy egyszerűen nem tudta megfelelően értelmezni azokat.

Vegyünk egy Guardian-ban megjelent cikket, melynek címe: „Lehet, hogy minden, amit a depresszióról tudsz, az helytelen?”, mely 469 ezer megosztást ért el. A cikket „hiteltelennek és potenciálisan károsnak” találták. A szerző úgy vélte, hogy a depressziós esetek többsége nem az agyban lévő vegyi anyagok egyensúlyhiányának következménye, hanem az ember életének sikertelenségéé.

A Health Feedback tudósai szerint a Guardian cikke nem támasztja alá állításait eredeti forrásokra, vagy kutatási publikációkra utaló linkekkel.

Ez a cikk egy provokatív könyvből származik, amelyet nem szakember írt, és aki egyértelműen pszichiátriaellenes, ezért nem is törekszik arra, hogy bizonyítékokkal támassza alá a mondanivalóját (kivéve, amelyek az ő nézeteit támasztják alá), vagy kiegyensúlyozott nézőpontot képviseljen” - írja Raymond Lam, a University of British Columbia pszichiátriai tanszékének professzora. „A cikk tele van vad túlzásokkal, túlzott leegyszerűsítésekkel és pontatlanságokkal.”

A lista Top 10 cikke között volt néhány igazán bicskanyitogató, mint például az, amelyik a szalonnát legalább olyan károsnak nyilvánította, mint cigarettát (587 ezer megosztást kapott). A Time magazin azonban két olyan hiteles egészségügyi cikket is közölt, amelyek a top 10 között voltak, köztük az „Őssejt terápia lehet az MS-betegek reménye” című írás (561 ezer megosztással).

A Health Feedback szerint a Top 10 cikkből 2,1 millió megosztást (33%) kaptak azok, amelyek nagyon alacsony tudományos minősítést kaptak, míg 2,6 millió megosztást (41%) azok, amelyeket semlegesnek minősítettek. Csupán 1,7 millió megosztást (26%) értek el azok a cikkek, amelyeket a szakemberek tudományos szempontól a legkiválóbbaknak találtak.

A kutatók megvizsgálták a Top 100 cikket, amelyek közül sokat ugyancsak százezrek osztottak meg. A három legfontosabb téma a következő volt:

  • betegségek gyógyítása
  • élelmiszer és táplálkozás
  • oltások

Általános hitelesség szempontjából a cikkek valamivel kevesebb, mint a fele érte el a nagyfokú hitelesség kategóriát. A kiválónak minősített cikkeket 11 millión osztották meg, míg a rossznak minősített cikkeket mintegy 8,5 millióan. Az utóbbi kategóriában volt egy cikk, amely a ramen tésztát az Alzheimer-kórral hozta kapcsolatba, és egy másik, amely azt állította, hogy hagyma alkalmas a fülfertőzések kezelésére.

A Health Feedback csapata úgy véli, hogy a félrevezető írások nagyrésze az olvasók figyelmét megragadó szenzációs címeknek is köszönheti sikerét. A kiegyensúlyozottabb cikkek hiányoznak a kattintásvadász oldalakról. „Ez azt jelenti, hogy a közösségi médiában a nyilvánosság nagyobb valószínűséggel kerül kapcsolatba a félrevezető információkkal, mint a megbízhatókkal ” – állítja a kutatócsoport.

Ez nem túlságosan meglepő, ha tekintetbe vesszük, hogy a közösségi média algoritmusok hogyan ösztönzik az elkötelezettséget. A Science egy új beszámolója szerint kimutatták, hogy az álhírek minden információs kategóriában gyorsabban, mélyebben és szélesebb körben terjednek, mint az igazak. A hamis történetek gyakran olyan érzelmekre játszanak, mint a félelem, az undor, vagy a meglepetés, és az emberek nagyobb valószínűséggel osztják meg azt, ami mélyen hat rájuk. Azaz a szenzáció teszi a dolgokat még vonzóbbá.

A pontatlan egészségügyi hírek növekvő terjedése az interneten arra késztette az AMA Journal of Ethics-et (AMA etikai folyóirat), hogy felhívja a gyakorló orvosok figyelmét arra, világosítsák fel a pácienseiket a keringő hamis információkról. Végső soron ez az aggasztó trend közegészségügyi kockázatot jelent, amint ezt az oltásellenesség közelmúltbeli emelkedése is bizonyítja.

A Health Feedback szerint a hamis egészségügyi hírek elsősorban a Facebookon terjednek. Ez a médiaplatform osztotta meg a Top 100 cikk 96% -át, ezt követi a Reddit (2%) és a Twitter (1%).

A Facebook tudatában van a problémának. Amint erről az év elején beszámoltunk, a közösségi médiaóriás több tucat holisztikus vagy alternatív orvoslásnak szentelt oldalt törölt az áltudomány visszaszorítása érdekében.

A tisztogatás júniusban kezdődött, néhány hónappal azután, hogy a Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg nyilvánosan megfogadta, hogy visszaszorítja az álhíreket. Bár ez a kifejezés jellemzően a politikához kötődik, a téves információ nem korlátozódik ezekre a témákra. Az alternatív egészségügyi oldalakról azt tartják, hogy félrevezető vagy hamis információkat közölnek olyan gyógyszerekről, amelyeket a hagyományos orvoslás nem támogat.

Bár a Facebook erőfeszítései feltehetően jószándékúak voltak, az egészségügyi hírek körében végzett tisztogatás kritikát váltott ki azokból, akik ezt a holisztikus vagy a keleti gyógyítás elleni támadásnak tekintették. A Global Freedom Movement (Globális Szabadság Mozgalom), egy alternatív média oldal arról számolt be, hogy a Facebook több mint 80 oldalt megszüntetett, és hogy „nem adtak rá magyarázatot.”

Ezek között voltak az egészségüggyel, a természetes gyógymódokkal foglalkozó, és a bio életmódra összpontosító nagy weboldalak, mint a Just Natural Medicine (1 millió követő), a Natural Cures Not Medicine (2,3 millió követő) és a People's Awakening (3,6 millió követő). Kisebb oldalakra, amelyeknek kevesebb, mint 15.000 követőjük volt, szintén lecsaptak.

Susan Krenn, a Johns Hopkins Center kommunikációs programjának ügyvezető igazgatója elmondta a Fast Company-nak, hogy észrevehetően nőtt a pontatlan, sőt egyenesen hamis cikkek száma a közösségi média platformokon. Az ilyen posztoknak sokszor sokkal nagyobb hatása van, mint csupasz tartalmuknak.

Ez nagy veszélyt jelent, mert ha a közösségi média oldalunkon látunk egy kolléga, vagy egy családtag által megosztott cikket, akkor azt nagyobb valószínűséggel elhisszük,” mondta Krenn.

Forrás: Fast Company

Ezen kívül is számtalan tévhittel találkozhatunk az életben, a lenti gyűjtésben jó pár tévhit cáfolatát megtalálod.
Egyéb tévhitek
Emberi
Egyéb tévhitek
Emberi
Egyéb tévhitek
Emberi
Egyéb tévhitek
Emberi
További anyagok