15 °C, Budapest
15 °C
Budapest
Holnap
13°
Holnapután
17°
Szombat
19°
2024.04.24. szerda, György
filter.hu filter.hu

Hatástalanok, sőt veszélyesek lennének a vitaminkészítmények!?

A multivitamin-tabletták bevezetése óta általánossá vált a szervezet túlterhelése az ajánlott napi mennyiség ötszörösével vagy akár tízszeresével
A 65 év feletti amerikaiak 68%-a naponta lenyel egy multivitamin tablettát 

Általánossá vált a szervezet túlterhelése az ajánlott napi mennyiség ötszörösével vagy akár tízszeresével - csak az a probléma, hogy az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 2,4 milliárd dolláros vitamin- és étrendkiegészítő kutatássorozatából az sült ki, hogy azok igazából nem érnek semmit.

Pieter A. Cohen az Amerikai Orvosszövetség online folyóiratában, a JAMA-ban írta: „Az utóbbi két évtized mértékadó étrendkiegészítő-kutatásaiból túlnyomórészt csalódást keltő következtetések adódtak a potenciálisan kedvező hatásukat illetően, viszont egyre több adatunk van azok ártalmasságáról.”

Klinikai kísérletekből derült ki például, hogy az E vitamin, amiről korábban azt állították, hogy jót tesz a szívnek, valójában növeli a szívelégtelenség és a prosztatarák veszélyét. A multivitaminoknak nincs sem rákellenes, sem szívvédő hatásuk; az orbáncfű nem oldja a depressziót; az echinacea (kasvirág) nem segít a náthán.

Nagyobb a tüdőrák veszélye, ha a dohányos béta-karotint szed

A multivitaminokról azt állítják a reklámok: egészségesek vagy legalábbis ártalmatlanok, ám azzal nem törődünk, hogy hosszú távon károsak. Nincs olyan vitamin vagy ásványi anyag, amelynek valamilyen hatása ne lenne. A bizonyítatlan kedvező hatásokat hatalmas, színes betűkkel nyomtatják a vitaminos, étrendkiegészítős tégely címkéjére, ám az alig olvasható, hogy „az Amerikai Gyógyszerhatóság (FDA) nem értékelte”.

Paul Offit orvos több tanulmányban foglalkozott a vitaminok, étrendkiegészítők fogyasztása és a rákosok, szívbetegek számának növekedése közötti összefüggéssel. 2004-ben Koppenhágában 170,000 embert vizsgáltak: a nagy adagban A,C,E vitamint és béta-karotint fogyasztók között gyakoribb lett a bélrák. 2005-ben a Johns Hopkins Egyetemen 19 kísérlet meta-analízisét végezték el. 136,000 ember adatait tanulmányozva jutottak arra a következtetésre, hogy összefüggés lehet megavitaminok fogyasztása és a korai halál gyakoribbá válása között.

Természetesen sokféle okból szükség lehet vitaminok, ásványi anyagok bevitelére, de – ahogy az Amerikai Rák Társaság stratégiai igazgatója mondta:

"...az elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök kémiai anyagainak működését a szervezetünkben a tudósok még nem teljesen értik, így azok egy tablettában nem reprodukálhatóak."

Aki túlterheli a szervezetét antioxidánsokkal, az – Offit szerint - csökkenti a szervezet oxidációs, új ráksejt-kiiktató, a beszűkülő artériákat tisztító képességét; a gyümölcsben és a zöldségben viszont a saját vitamin hatékonyságát növelő anyagok vannak.

Offit példája egy fél alma, aminek az antioxidáns tevékenysége 1,500mg C-vitaminénak felel meg, miközben csak 5,7mg C-vitamin van benne.

Forrás: http://bigthink.com/, https://www.theatlantic.com/, https://www.nytimes.com/

További tippek az igazán egészséges életmódért - olvass tovább!
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
Mozogni kell!
Kellékek, étrend
További anyagok