30 °C, Budapest
30 °C
Budapest
Holnap
24°
Holnapután
24°
Szerda
24°
2023.06.04. , Bulcsú
filter.hu filter.hu

Kipróbálásra kész az öngyilkosságot segítő gép

A halál olyan egyszerű, gyors és fájdalommentes lehet, mint egy gomb megnyomása. Legalábbis ezt állítja a világ első, 3D-s nyomtatású "öngyilkos gépének" megalkotója

Dr. Philip Nitschke, akinek a dr. Halál becenevet adták, bejelentette terveit, hogy most először a közönség elé tárja a legújabb, öngyilkosságot segítő gépét, a Sarco-t (a név a szarkofág szóból származik) az amsterdami Temetkezési Vásáron.

Aki akarja, kipróbálhatja a gépet - legalábbis a virtuális valóságban – ha belép az eutanázia kapszula teljes nagyságú képmásába. Egy virtuális szemüveg segítségével a felhasználó  bepillantást nyer abba, hogyan működik a halált hozó gép.

A 3D-s nyomtatású kapszula tervei elvileg hamarosan szabadon elérhetőek lesznek az interneten

Nitschke  azt mondja, hogy  az eszköz bárhol összeszerelhető lesz, hogy "lehetővé tegye a békés elmúlást" egy olyan helyszínen, amelyet az illető személy kiválaszt magának. Az ügylet potenciális felhasználójának ki kell majd töltenie egy online tesztet, hogy felmérjék a mentális  alkalmasságát. Ha a teszt sikeres, akkor egy 24 órán keresztül érvényes hozzáférési kódot kap. Miután megadta a kódot, a felhasználónak egy visszaigazolást kell küldenie.

A Sarco egy olyan generátorral fog működni, amely folyékony nitrogént használ, amely felszabadulva a kapszulában lévő oxigén szintjét lecsökkenti, így hipoxia, azaz oxigénhiányos állapot jön létre. Az agynak a működéséhez oxigénre van szüksége. Amikor alacsony oxigén tartalmú környezetbe kerül, a test működése lassan leáll, ami zavart, fokozott szívritmust, gyors légzést, légszomjat, izzadást és zihálást okoz. A Sarco-ban azonban Nitschke szerint a halálnak "stílusa és eleganciája" lesz: egy percen belül a felhasználó elveszti az eszméletét és a halál rövidesen bekövetkezik.

A folyamat aktiválásához az illető személy egyszerűen belép a kapszulába, lefekszik, és ha készen áll a halálra, csak megnyom egy gombot.

"A Sarco halál fájdalommentes. Nincs fulladás, fulladásérzés vagy légszomj, mivel a felhasználó könnyedén lélegzik egy alacsony oxigéntartalmú környezetben. Az érzés egy mérgezéses állapot lehet"- írta Philip Nitschke, a cég alapítója a Huffington Post számára.

A Sarco tavaly került az újságok címlapjára, azután, hogy az ausztráliai Victoria államban megszavazták az eutanáziát. A médiumok Nitschke-ben az asszisztált öngyilkosság "Elon Musk”-ját, halálgépében pedig "Tesla" –t látták bele.

Az eutanázia elleni érvek gyakorlati, etikai és vallási megfontolásokat vetnek fel. Sokan azt hangoztatják, hogy az egyén "halálhoz való jogának" legalizálása az öngyilkosságot normalizálja, nehezen szabályozhatóvá teszi, és elfogadja, hogy bizonyos életek kevesebbet érnek, mint mások. De Nitschke, aki 1996-ban működött közre először a törvényes, asszisztált öngyilkosság kivitelezésében, azzal érvel, hogy az élet befejezéséhez való jog polgárjognak számít.

"A Sarco arra törekszik, hogy az emberek pozitívan beszéljenek a halálról és legyenek más érzelmeik is ezzel kapcsolatban, mint az ijedelem, a félelem és a megrázkódtatás” - mondja az általa kiadott sajtóközlemény.

"Végül is mindannyian meghalunk." - mondja Nitschke. "És egyre többen vagyunk, akik szeretnénk beleszólni abba, hogy hogyan. "

Forrás: http://www.iflscience.com/

További meghökkentő érdekességekért görgess lejjebb!
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok