2 °C, Budapest
2 °C
Budapest
Holnap
15°
Holnapután
15°
Csütörtök
11°
2024.04.22. hétfõ, Csilla
filter.hu filter.hu

Jeff Bezos detektívje, Gavin de Becker a hírességek legendás hírű biztonsági tanácsadója

Gyermekkori traumájának átélése után küldetésévé vált a hírességek és a titkaik biztonsága.

Gavin de Becker 2017-ben

A National Enquirer bulvárlapban leközölték Jeff Bezos, az Amazon alapítója és Lauren Sanchez, a Good Day L.A. TV-hírműsor műsorvezetője egymásnak küldött privát, intim SMS-eit. Amikor ez Bezos tudomására jutott, a férfi Gavin de Becker biztonsági tanácsadóhoz fordult.

Az epizód rávilágított a kétes legalitású manőverei miatt már jelenleg is vizsgált médiavállalat működésére, ugyanakkor reflektorfény vetődött de Beckerre és négy évtizeden átívelő karrierjére is, amelynek során a bűnüldöző szervek és az amerikai kormány tanácsadója, sok-sok híresség biztonságának garantálója volt.

„20 éve ismerem de Becker urat, elsőrangúan ért ehhez a területhez és a legjobb képességű vezetők egyike” írta Bezos az Enquirer problémára reagálva a Medium közösségi újságírás- és blog-platformon.

De Becker a fenyegetésektől, erőszaktól való védelemben épített fel karriert. Ez valószínűleg erőszakos, indulatos anyja árnyékában töltött gyermekkora traumájának a következménye. A gyermekkoráról az anyja heroin-függése és a rendszeres verés jut eszébe. Az anyja azzal verte őt és a húgát, „amit a házban talált” mondta 2002-ben de Becker a Los Angeles Times lapnak. 33 évesen az anyja – a fiú szeme láttára - pisztolyt fogott de Becker mostohaapjára. „Az egyenesen előre nyújtotta a karját, mintha a szemmagasságban tartott kezével megálljt parancsolhatna a golyóknak. Emlékszem, egy pillanatig az járt az eszemben, fáj-e, ha lelőnek” írja bestseller könyvében, A félelem adományában (The Gift of Fear).

Az anyja többször is elsütötte a pisztolyt. A mostohaapa túlélte, de az anyja pár év múlva, Gavin de Becker 16 éves korában  öngyilkos lett.

Életének alakulását a Kennedy-gyilkosság traumája is befolyásolta. „Ez volt az első olyan nagypolitikai esemény, ami kifejezetten hatott rám” mondta a Times lapnak 1989-ben. Kennedy teste hirtelen, természetellenesen hanyatlott hátra a Lincoln hátsó ülésén – ennek a látványnak az emléke végig kísérte de Beckernek a közszereplőket védő munkáját.

Az anyja öngyilkossága után merő véletlenségből közismert személyiségek között találta magát. Egy Beverly Hills High School-beli osztálytársának, Miguel Ferrernek a szülei, José Ferrer színész és Rosemary Clooney énekes vették magukhoz. Bizonyos szempontból ezzel indult a karrierje. Clooney turné-menedzsere lett, ennek révén jutott munkához más sztároknál, pl. Dean Martin volt feleségénél, Jeanne-nél, Elizabeth Taylor-nél és Shaun Cassidy-nél. A cégét – Gavin de Becker és társai – 1978-ban alapította.

Mindössze két évvel ezután lőtték hátba (négyszer) a New York City-beli lakása előtt John Lennont; ezzel kezdődött a megszállott, veszélyes rajongás kora. De Becker jókor volt tökéletesen jó helyen, a munkáját olyan ügyfelekkel folytatta, mint Robert Redford, Jane Fonda, Joan Rivers, Olivia Newton-John és Cher.

Rendszert hozott létre a fenyegetés súlyosságának meghatározására. Ebből fejlesztette ki a világosan tagolt MOSAIC fenyegetés-értékelési rendszert, amelyet a rendőrség is alkalmaz a célpontnak számító politikusok, bírók védelme során – ennek a rendszernek az alapjai is de Becker gyermekkorából eredeztethetők. „Ahogy gyermekkoromban elemeire bontottam az engem ért erőszakot, éppen olyan módon jelzik előre az erőszakot napjainkban az emberi intuícióhoz hasonló működésre törekvő szoftver-rendszerek. A kísérteteim tanítottak” írja A félelem adományában.

Forrás: lamag.com

Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
Naná!
Inkább nem
További anyagok