20 °C, Budapest
20 °C
Budapest
Holnap
23°
Holnapután
17°
Péntek
17°
2023.10.03. kedd, Helga
filter.hu filter.hu

Bill Gates harca a szúnyogok ellen

Jobban kellene félnünk a szúnyogoktól, mint a cápáktól!

Ha megkérdezzük az embereket, mitől félnek a legjobban, gyaníthatjuk a válaszokat: szokás szerint a cápáktól, a magasságtól, a bezártságtól stb. A szúnyogokat általában nem említik – pedig Gates-t azok rémítik meg a legjobban.

A szúnyogok nem hagynak aludni – írja Bill Gates a blogján

Ez némileg irracionális lehet Seattle-ban, ahol Gates él, mert az éghajlat miatt ott nincsenek súlyos betegségeket terjesztő szúnyogok.

A világ más részein azonban okkal félnek a családok: a szúnyogok és az általuk terjesztett betegségek évente több mint félmillió embert ölnek meg.

Itt ez az elképesztő statisztika:

Cápatámadások áldozatai

1916 - 2016

Szúnyogok okozta halálesetek

2016

1035 áldozat

1470 áldozat

(100 év leforgása alatt)

(Egy nap alatt!)

Forrás: WHO, GSAF (Amerikai Cápakutató Intézet adatbázisa)

 

A legsúlyosabb, szúnyog terjesztette betegség a malária. Évente több mint 200 millióan kapják el, minden nap minden második percében meghal tőle egy gyerek. Aki túléli, az azután könnyen elkap más súlyos, legyengítő betegséget és vérszegénységet.

Borzasztó, fájdalmas betegség, Gates pár évvel korábban már írt róla. Sok szenvedést látnak a feleségével együtt a munkájuk során, a legrosszabb talán az volt, amikor egy gyereknél Tanzániában az agyi malária epilepsziás rohamokat váltott ki. Felejthetetlen volt a kis test vonaglása, míg a szülők nehezen várták, vajon túléli-e; Gates nem kívánja senkinek, hogy átélje ezt.

A szúnyogok egy nap alatt több embert ölnek meg, mint a cápák az utóbbi 100 év alatt

De akkor miért félnek jobban az emberek a cápától, mint a szúnyogoktól? Ha élne, Hans Rosling azt mondaná: úgy vagyunk bekötve, hogy félünk attól, ami bánthat. Ez az ösztön védi a mélyszegénységben élőket, mert ők valóban belepusztulhatnak egy állat támadásába. De akinek van módja az egészségügyhöz fordulni, ha életveszélybe kerül, az emiatt az ösztön miatt nem érzékeli világosan a fenyegetés nagyságát. Az ösztön még azt is legyőzi, aki tudja, hogy 50ezerszer valószínűbb egy szúnyogcsípésbe belehalni, mint egy cápa támadásába. Egy maláriás beteg kórtermi fotója nem váltja ki ugyanúgy a félelem-ösztönünket.

Gates hírt ad egy új szváziföldi projektről, ami reményt ad arra, hogy 2020-ra megszűnjön a malária az országban és egy 2017-es kezdeményezéséről Mozambikban, amelynek során 21millió ágyra való moszkitóhálót adományozott. Mindaddig akarja sulykolni, miért kell jobban félni egy apró rovartól, mint egy 1360kilós húsevőtől, amíg Hollywood abba nem hagyja a cápás kasszasiker-filmeket. A cápa állkapcsa semmiség ehhez a repülő terrorhoz képest.

Forrás: https://www.gatesnotes.com/

Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok