8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

A fáknak is van szívverésük?

A tudomány igazolta az ősi hiedelmet

Az erdőben, magányosan töltött éjszaka után sok embernek az a gyanúja támad, hogy a fák mintha ébren lennének  és mozognának. Tolkien felhasználta az ötletet az Öregerdőben és a Fangorn-erdőben.

A tudomány kiderítette, hogy többről van szó, mint félelemről, folklórról, vagy paranoiáról.  Bizonyos fák ugyanis éjszakánként többször is felemelik és leeresztik az ágaikat, jelezve víz- és a cukor szállításuk ciklusát, azaz sajátos „véráramlásukat, szívverésüket”. Azt azonban még mindig nem tudjuk, hogy mindezt miért történik.

Kiderült, hogy a fáknak is van "szívverése"

A növényeknek vízre van szükségük a glükóz fotoszintéziséhez, amely az összetett molekuláik  építőköve. A fák esetében ez azt jelenti, hogy vizet vezetnek a gyökerektől a levelekig. Ez a nappali órák alatt zajlik, legalábbis eddig úgy gondoltuk. Új tanulmányok kiderítették, hogy a dolgok ennél sokkal bonyolultabbak.

A víz mozgásának nyomon követése a tracheideken keresztül - amik a növényeknél az ereknek felelnek meg -, a fák esetében nem könnyű, de vannak módszerek, hogy megtudjuk, miként történik. Az éjszaka folyamán egyes fák akár 10 centiméterrel is lejjebb engedhetik az ágakat, mielőtt újra felemelnék azokat napkeltekor. A folyamat olyan lassú és finom, hogy a közelmúltig azt gondoltuk, csak bizonyos fajtáknál következik be, de most azt tapasztaljuk, hogy a jelenség sokkal elterjedtebb.

Dr. Zlinszky András, a dániai Aarhus Egyetemen, lézer szkenner technikát használt, hogy 22 fa és bokor ágainak és leveleinek pontos elhelyezkedését megmérje. Tavaly tette közzé megfigyeléseit a különös mozgási ciklusokról.

"Korábban ismeretlen, legfeljebb 1 centiméteres, periódikus mozgást észleltünk 2-től 6 óráig terjedő ciklusokban" - nyilatkozta Zlinszky egy közleményben. "A mozgást a növények víznyomásának változásával kell összefüggésbe hozni, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fa szivattyúzást végez. A vízszállítás nem csupán egy egyenletes áramlás, ahogy azt korábban feltételeztük."

A növények többsége ciklusokban leeresztette az ágait éjszakai alvásra, majd felemelte azokat reggelre. Például egy magnólia fa (Magnolia gradiflora) három teljes ciklusban változtatta az ágait, jelezve a változó víznyomást, és az éjszakai szivattyúzást.

A Plant Signaling & Behavior című folyóiratban Zlinszky közzétette felfedezéseit más kutatásokkal összefüggésben is, rámutatva korábbiak mérési hibáira. Többek között olyan beszámolókra, hogy a  fák törzse az éjszaka folyamán kissé összezsugorodik, majd kiterjed.

Ez a tanulmány csak egy példa arra az egyre növekvő szakirodalomra, amely azzal foglalkozik, hogy a fák titkos életet élnek, képesek megosztani az erőforrásaikat és üzenetekkel kommunikálni egymás között.

A szerzők remélik, hogy a szokásos mozgásformáktól való eltérések megállapítása lehetővé teszi a fák stresszes állapotának és betegségének diagnosztizálását, módot nyújtva  a korai beavatkozásra.

Forrás: www.iflscience.com

További érdekességek az élővilágból - görgess lejjebb!
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
Állatok
Növények
További anyagok