7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

Delfinekkel úszkálni - lehet, hogy nem is menő?

Egy kellemetlen jelentés feltárja az igazságot a delfinekkel való úszkálásról egy trópusi paradicsomban

Egy háttérvizsgálat Indonézia vadvilági turista iparában részletezi azokat a furcsa és rémisztő körülményeket, amelyeket a fogságban tartott állatoknál tapasztaltak, többek között egy extrém esetet, amikor a delfinek fogait lecsiszolták, vagy eltávolították, hogy a látogatók szabadon úszkálhassanak közöttük.

A Wildlife Abusement Parks (szabad fordításban: Vadon élő állatok kínzóparkjai) című 36 oldalas jelentés összegzi a Balin, Lombokon és Gili Trawanganon található 26 vadvilági turisztikai helyszínen végzett vizsgálatokat. A vadasparkokban összesen 1.500 állat él  - köztük elefántok, tigrisek, delfinek és orángutánok. A vizsgálatokat a World Animal Protection nevű, nemzetközi állatvédelmi szervezet végezte.  

2017-ben 5 millió turista látogatott Balira és ez együtt járt a vadvilág kizsákmányolásával. Az állatvédő szervezet szerint a vadon élő elefántok, tigrisek, delfinek vagy a cibetmacskák és a fogságban élő főemlősök 80 százalékának tartása nem felel meg az alapvető feltételeknek.

"A színfalak mögött a vadon élő állatokat már kölyökként elveszik az anyjuktól, vagy fogságban tenyésztik őket, mocskos, szűkös körülmények között, és előfordul, hogy több órán át  kényszerítve vannak  a turistákkal való kapcsolatra " - nyilatkozta Steve McIvor vezérigazgató egy közleményben.

A nem megfelelő körülmények - mint például a láncon tartás, a kényszerítés, hogy részt vegyenek számukra stresszes tevékenységekben, az elégtelen állatgyógyászati ellátás, a rossz szocializációs lehetőségek, a nem megfelelő táplálkozás  - mindezek "a vadon élő állatok egész életen át tartó szenvedéséhez vezethetnek. Mindez a látogató számára legtöbbször láthatatlan marad".

A személyzet azt állítja, hogy a delfineket éjszakára szabadon engedik úszni, és azok maguktól visszatérnek élelemért és csak akkor zárják be őket

Kevesebb, mint 100 dollárért a turisták csókolgathatják, megölelhetik, etethetik, masszíroztathatják magukat és együtt úszhatnak a fogságban tartott delfinekkel. Hogy nehogy megharapják a körülöttük úszó embereket, bizonyos esetekben a delfinek fogait lereszelték, vagy teljesen eltávolították. Az állatokat befogadó medencék olykor kis méretűek és a rosszul  tervezettek. Az egyik medence például mindössze 3 méter mély volt, míg egy másikban a víz klórozott volt.

Az elefántokat, amelyek szintén  társas és hihetetlenül intelligens állatok, egyedül tartották megláncolva, miközben hallhattak és láthattak más elefántokat a közelben. Szinte minden helyszínen az elefántok fa vagy acél lovagló nyeregben szállították a turistákat, és cirkuszi mutatványokat végeztek.

Minden helyszínen, ahol orangutánok voltak, a turistáknak felkínáltak szelfizős, vagy egyéb fotózási lehetőséget az állatokkal. Az orángutánok nagyon aktívak és fizikai edzést igényelnek, ha fogságban tartják őket. A megvizsgált ketrecekben azonban gyakran hiányzott az a környezeti gazdagság, ami az állatok természetes viselkedéséhez szükséges.

Röviden: légy okos turista!

De vannak jó hírek is, jóllehet ezek el vannak  dugva  a jelentésben. A tengeri teknősöket tartó helyszínek háromnegyedét az állatok megmentésére és rehabilitációjára hozták létre. A turistákat arra ösztönzik, hogy segítsenek összegyűjteni a tojásokat a veszélyeztetett tengerpartokról, segítve a veszélyeztetett állatok kikelését, majd későbbi szabadon engedését. Ez jó jel, és ez lehet a jövőben a vadvilági állat-turizmus iránya.

"Ha vadon élő állatokon lovagolhatnál, ölelgethetnéd őket, és szelfit készíthetnél velük, ne tedd meg, mert ez kegyetlenség az állatokkal szemben. Még akkor se tedd, ha számtalan lájkot szereznél a közösségi médiában!" - mondja a jelentés.

Az állatvédő szervezet arra figyelmeztet, hogy kerüljük azokat az utazásszervező cégeket, amelyek támogatják az állatokat kizsákmányoló programokat, és helyette a jó célok mellé felsorakozó utazásszervezőket támogassuk!

Forrás: http://www.iflscience.com

Olvass tovább és megmutatjuk, milyen csodálatos a minket körülvevő élővilág!