5 °C, Budapest
5 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

A koffein keresztapja, Friedlieb Ferdinand Runge

Friedlieb Ferdinand Runge, akit a Google doodle (Google megemlékezés) február 8-án ünnepelt, a koffein felfedezője volt. Ő volt az, aki a kinint elsőként izolálta, a vegytanban betöltött szerepe mégis gyakorta elsikkad.

Friedlieb Ferdinand Runge kémiában betöltött szerepéről kevesen tudnak

Ő találta fel a papírkromatográfiát is, a vegyi anyagok elválasztására szolgáló módszert, amelyet széles körben használnak oktató laboratóriumokban.

Runge Németországban született 1794-ben, egy lelkipásztor fiaként, hét gyermek közül a harmadik. Nagybátyja gyógyszertárában inaskodva egy csepp beléndek lé ment a szemébe, és észrevette, hogy ettől a pupillája kitágult.

Egy macska szemén végzett kísérletek alapján tanulmányt írt az atropin mérgező hatásáról, amely vegyi anyag olyan növényekben található, mint a beléndek és a nadragulya. Az atropin blokkolja a neurotranszmitter acetilkolin receptorokat, amelyeket az idegrendszer termel az izmok aktiválására.

Runge a németországi Jena Egyetemen folytatott kémiai tanulmányokat JW Döbereiner tanítványaként, aki Johann Wolfgang von Goethe író tanácsadója volt. 

Diáktársai „Dr Gift” - nek nevezték – ami németül mérget jelent. Döbereiner megszervezte, hogy Runge bemutassa Geothének kisérletét, hogyan tágítja ki az atropin a macska pupilláját.  Goethe-t a kísérlet lenyűgözte, és találkozásuk végén átadott Runge-nak egy kávébab csomagot azzal, hogy érdemes lenne a kávé kémiai összetevőit megvizsgálni. Runge tanulmányozta a babszemeket, és még az évben felfedezte a koffeint.

1819-ben, még diákként, Runge egy másik figyelemre méltó felfedezést is tett, amelynek azonban nemigen adnak hitelt: a kínafa kéregből izolálta a kinint. A kinin felfedezését, - amely az első hatékony maláriaellenes vegyület volt - általában Pierre Joseph Pelletier-nek és Joseph Bienaimé Caventou-nak tulajdonítják, akik egy évvel később jelentették be felfedezésüket.

Abban az időben a német diákoknak latinul kellett szóbeli vizsgát tenniük, de Runge csak általános iskolát járt, és nem tanult idegen nyelveket. Úgy sikerült a vizsgán átmennie, hogy mondásként használt latin kifejezéseket ismételgetett, mint például „Practica est multiplex” (Ugyanazt a dolgot sokféleképpen lehet megcsinálni),  „Post nubila phoebus” (Derűre ború) és „Errare est humanum” (Tévedni emberi dolog).

A későbbiekben Runge, aki egész életen át agglegény maradt, háztartási kérdésekben kamatoztatta kémiai tudását, mint például a foltok eltávolítása, borok készítése gyümölcsből, húsok és zöldségek konzerválása. Kulináris ismereteivel vacsorákon brillírozott.

Forrás: newscientist.com

Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok