6 °C, Budapest
6 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Kedd
2023.12.02. szombat, Melinda
filter.hu filter.hu

Így készíts saját témát - legyél a szerkesztőnk

Legyél a szerkesztőnk, filterezz! Mi az, ami téged érdekel? Segítünk összegyűjteni hozzá a híreket, cikkeket, amiket aztán meg is oszthatsz másokkal. Segíts az embereknek, hogy így könnyebben megtalálhassanak értékes tartalmakat egy-egy témakörben!

Segítség, tippek-trükkök

Az oldal használata egyszerű, gyorsan megtanulható. Alább mégis megmutatjuk az egyes lépéseket összegyűjtve, hogy még könnyebben boldogulhass, ha valahol esetleg elakadnál.

A saját témád elindításával és szerkesztésével egy idővonalra rendezheted azokat a tartalmakat, amik szerinted fontosak. Szebb, jobb, praktikusabb, könnyebben kezelhető lehet, mint pl. egy böngésző könyvjelzője, és még másoknak is segíthetsz azzal, ha egy helyre összegyűjtve találják meg a hasznos tartalmakat. A komment motor segítségével pedig meg is beszélhetitek, ki, mit gondol az adott témáról vagy akár az egyes cikkekről.

Hogyan kezdj hozzá?

Először regisztrálj és hozz létre egy saját fiókot az oldalunkon a jobb felső sarokban található link segítségével.

Add meg a kötelezően szükséges adatokat (*-al jelöljük). Olyan felhasználónevet válassz, ami később az általad publikált tartalmakban is megjelenik és segít azokat azonosítani.

Ha ezzel elkészültél, akkor máris hozzákezdhetsz a szerkesztéshez a Fiók oldaladon.

Beállíthatsz profil képet (akár céges logóval), létrehozhatsz Saját témát, de akár Saját cikket is, mentheted azokat a témákat és cikkeket, amik neked tetszenek, fontosak, javasolhatsz új forrásokat (amiket esetleg eddig nem követünk), hozzáadhatsz az oldalhoz cikkeket, amiket nem találtál nálunk (és ezeket külön is elmentjük számodra), és még számos hasznos funkcióval találkozhatsz majd itt, amikkel folyamatosan bővítjük a szolgáltatásunkat.

A kis i-betűs ikonok mindenhol segítségedre lesznek, ha valamiben nem vagy biztos.

Saját téma indítása lépésről lépésre

Kattints a Saját téma menüpontra és ott az Új téma létrehozása gombra, és máris hozzá láthatsz.

Cím megadása (kötelező)

Az oldalon először add meg a témád címét.

Tipp: Rövid, de beszédes címet adj a témádnak, ami az URL-t is meghatározza. Lehetőleg csak pár szavas címet használj, ami egyből érthetően megmutatja a látogatóknak, hogy milyen tartalmakat gyűjtesz itt össze. Ha ők is érdeklődnek az ilyen témájú cikkek, videók iránt, akkor gyorsan a követőid lehetnek.

Rövid és hosszú témaleírás, bemutatás (ajánlott)

Írd le látogatóidnak, miről szól a témád. 

Rövid leírás: 1-2 mondatban foglald össze, miről szól a témád, milyen típusú tartalmat gyűjtesz itt össze. Ennek segítségével gyorsan egyértelmű lehet a látogatóidnak, hogy érdekes lehet-e számukra, és akár a weboldalad/blogod is megmutathatod itt. A kereső motorok miatt is hasznos lehet, hogy rád találjanak.

Hosszú leírás: Ha úgy érzed, 1-2 mondatnál hosszabb leírást, bevezetést szeretnél írni a témádhoz, akkor arra is van itt lehetőséged. Ezt nem mutatjuk meg egyből minden látogatónak - hogy a tartalmi rész minél fentebb lehessen, ami mobilon még inkább hasznos -, de a + ikonra kattintva gyorsan előhívhatja és olvashatja mindenki. Például egy sport téma esetén ide akár az aktuális versenynaptár állomásait is beírhatod, hogy ezzel is segíts a látogatóidnak. Csak ne felejtsd el frissíteni a következő évben!

Tipp: Ha a 200-300 karakteres leírásban szepelnek a gyűjtésedhez kapcsolódó legfontosabb kulcsszavak is, akkor az a Google keresőt is segíti, hogy mások rátaláljanak.

Komment, statisztika, saját banner (nem kötelező)

Komment: Beállíthatod, hogy a látogatóid hozzászólhassnak-e a témádhoz. Az oldalunkon a népszerű és praktikus Disqus komment motort használjuk, így csak azok szólhatnak hozzá, akik regisztrálnak a rendszerbe.

Google statisztika: Lehetőséged van a témád látogatottságának követésére a Google Analytics ingyenes szolgáltatása segítségével. Regisztrálj a szolgáltatásra és illeszd be ide az ottani fiókazonosítódat.

Saját hirdetés: A témád publikálásával akár pénzt is kereshetsz. Lehetővé tesszük, hogy beillessz ide maximum 300x600 pixeles Google AdSense hirdetési kódot, amire szintén ingyenesen regisztrálhatsz.

Hogyan állítsd be a cikkek szűrését? (ajánlott)

A szoftverünk folyamatosan keresi az interneten az új cikkeket. Ha "megmondod neki", hogy Téged milyen tartalmak érdekelnek, akkor ezt figyelembe véve ajánl neked cikkeket.

Szűrés beállítása: A gombok segítségével könnyen beállíthatod, hogy milyen tartalmakat keressünk a számodra a Filter.hu által figyelt oldalakon. Itt csak pár példát mutatunk, de ide kattintva további trükköket is találsz.

Tipp: Próbáld megtalálni a beállítás során az egyensúlyt. Ha pl. autótesztekről szóló témát szeretnél indítani, de csak egy szót adsz meg (pl. autó), akkor könnyen lehet, hogy túl sok olyan cikket gyűjtünk Neked, amiben ugyan megtalálható a kifejezés, de nem arról szól, amit szeretnél. Ha viszont túlságosan leszűkíted - pl. (Toyota és autóteszt és 1988) -, akkor lehet, hogy csak nagyon kevés olyan cikk lesz, amiben ez a 3 kifejezés együtt szerepel.

A lehetséges logikai operátorok:
ÉS = &&
VAGY = ||  (pl. alt+ctrl W billentyű)
NEM = !  (logikai tagadás)
ÉS NEM = &!

Több szó vagy például nevek együttes figyelése esetén használd az idézőjelet "...". Például: "Kovács István". (ez a név túl gyakori ahhoz, hogy önmagában jól használható legyen. Ha a népszerű ökölvívőnkra gondolsz, akkor pl. ez a megoldás közelebb vihet a célodhoz: (("Kovács István" ÉS ökölvív ÉS (Kokó VAGY "Kovács Kokó"))

A zárójelekkel - ( vagy ) vagy ( ... )  - logikai összefüggéseket építhetsz fel. Ha minél összettettebb/pontosabb szűrést szeretnél beállítani, akkor itt leírtunk számodra még több példát és hasznos tanácsot, amik a segítségedre lehetnek.

Ha az így gyűjtött és ajánlott anyagok közül valami tetszik és mással is megosztanád, csak húzd az egérrel (drag and drop módszerrel) az idővonalra. Ilyen egyszerű.

Források beállítása - mindig: Ha vannak olyan oldalak, amiknek a tartalma miatt mindig szeretnéd az ajánlott anyagok között látni a cikkeit, akkor itt beállíthatod. Ebben az esetben akkor is mutatjuk neked a cikkeiket, ha esetleg az általad megadott szűrési paraméterek miatt egyébként nem lenne automatikusan ajánlott.

Források beállítása - kizárás: Ha van olyan weboldal, ahonnan semmiképp sem szeretnél ajánlott anyagot kapni, akkor azt is beállíthatod. Ezeket a forrásokat kizárhatod. Bármikor módosíthatod később is.

Szempontok beállítása (kötelező)

Adj meg két szempontot (nézőpontot), amik alapján az ide általad beszerkesztett tartalmakat csoportosítod. Ez segít a látogatóidnak egyből átlátni, hogy mi alapján gyűjtöd egymás alá a cikkeket. Másrészt egy plusz struktúrát ad a gyűjtésednek.

Tipp: A szempont bármi lehet, te döntöd el. Azt javasoljuk, hogy legyen minél egyértelműbb, lehetőleg 1-2 szavas. Lehet pl. pro és kontra (a cikkek pro része alátámasztja témád fő mondanivalóját, míg a kontra cáfolja vagy más megvilágításba helyezi az alap álláspontot), de lehet két egymást kiegészítő szempont is (pl. hazai hírek és külföldi hírek a témában). Mobil nézetben színekkel jelezzük (nem férnek el egymás mellett) és azokkal szűrhető is).

 Idővonal szerkesztése és az anyagkereső

Az általad beállított szűrési feltételek szerint a szoftver által gyűjtött cikkeket a jobb oldalon láthatod (ANYEGKERESŐ - Ajánlott), amikből Te választhatod ki, hogy melyik kerüljön az idővonalra, hogy mások is láthassák.

Cikk elhelyezése az idővonalra: Egyszerű Drag & Drop, azaz fogd és vidd módszerrel működik. Az egérrel a cikket behúzhatod a bal vagy a jobb oldalra.

Anyagkereső: A jobb oldalon találod az ANYAGKERESŐ funkciót. Az alap beállításban az "Ajánlott" anyagokat látod. Ezeke azok a cikkek, amiket a szoftver javasol számodra az általad megadott szűrési feltételek alapján. Itt is van lehetőséged keresésre, ha csak egy konkrét szót, cikket keresel. A fület lenyitva és az "Összes cikk" fület választva minden hozzánk beérkezett cikk között is kereshetsz további tartalmat, amit aztán szintén behúzhatsz az idővonalra. 

Téma közzététele doboz

Tipp: Minden módosításod csak a "Publikálás" (vagy "Piszkozat", ha még nem akarod élesíteni) gombra kattintva lesz mentve!

1. Képszerkesztés (publikáláshoz kötelező): Kattints a képszerkesztés gombra, és tölts fel képet a témádhoz, csak így lehet publikálni. Kérünk, hogy szabadon felhasználható képeket használj (ehhez lentebb mutatunk pár helyet)! Kattints itt a kép ikonra, és tölts fel képet. (a kép url a feltöltés után mutatja a kép előrhetéségét, nem a kép feltöltéséhez van) A bal oldalon látható + jelre kattintva megadhatsz és menthetsz pár méretet is, amihez használhatod a feltöltött képet. Mikor lesz/lehet ennek jelentősége? Ezzel a képpel fog nálunk is megjelenni az oldalunkon és alap esetben akkor is, ha Te vagy más megosztja például a Facebookon. A reszponzivitás (akár mobilon, akár laptopon vagy tableten nézve) több méret megadására is szükség van. Ha kiválasztottad a méretet és a szerinted megfelelő képkivágást, akkor a "Mentés" gombra kattints. Ha végeztél, mindig kattints a "Befejeztem a képszerkesztést" gombra!

Tipp: Például itt keresgélhetsz képeket: https://search.creativecommons.org/https://unsplash.com/

https://pxhere.com/https://www.tineye.com/https://www.everypixel.com/

2. Új anyag/cikk hozzáadása (nem kötelező): Ha találtál a weben számodra érdekes cikket, ami nincs bent az adatbázisunkban, akkor egyszerűen hozzáadhatod a témádhoz. Kattints a gombra, másold be a linkjét a "Forrás" helyre és az oldal máris behúzza a címét és a lead-et. Adhatsz hozzá képet, módosíthatod a dátumot és egyéb funkciókat is. Ha már publikus/piszkozat a témád és megadtad a két szempontot, akkor az egyiket kiválasztva be is kerül az idővonaladra mentés után. Ha van blogod, weboldalad, akkor természetesen onnan is betehetsz ide cikket.

3. Facebook megosztási kép frissítés (nem kötelező): A témádhoz beállított képet hívja be automatikusan a Facebook, ha ott megosztod, posztolod a témád linkjét. Mivel nem mindig frissíti a Facebook rendszere azonnal, ezért néha szükség lehet rá, hogy kicsit felgyorsítsd a folyamatot. Kattints a "Facebook megosztási kép frissítése" gombra, majd a bejövő oldalon a "Fetch new scrape information" gombra, erre néha többször is szükséges. Az oldalon lefelé görgetve megnézheted, az a kép jelenik-e már meg a Facebook-nál, amit beállítottál (és mentettél is!) első képként.

4. Piszkozat: Ha szeretnéd menteni a témádban végzett módosításokat, de nem szeretnéd még közzétenni, hogy mások is láthassák (vagy eleve csak a magad számára gyűjtesz itt cikkeket), akkor kattints a "Piszkozat" gombra. Bármikor dönthetsz úgy később, hogy publikussá teszed. (és publikus témát is piszkozatra állíthatsz, ám ekkor hibaüzenet jelenik meg azoknak, akik esetleg imserik a linket, mert például valahol megosztottad)

5. Publikálás: Ha mindent beállítottál, akkor kattints a "Publikálás" gombra. Innentől mindenki számára elérhetővé, olvashatóvá válik a témád és az abban gyűjtött cikkeid.

Segíts másoknak a témáddal, mutasd meg nekik, hogy szerinted milyen cikkeket érdemes elolvasniuk az álhírek helyett!

Jó munkát, jó szórakozást!