7 °C, Budapest
7 °C
Budapest
Holnap
Holnapután
Csütörtök
2023.12.04. hétfõ, Barbara, Borbála
filter.hu filter.hu

A NASA 4k videója véget vet a holdra-szállási találgatásoknak

A NASA nemrég közreadott 4k videó túrája a Holdról olyan felvételeket mutat, amelyektől tátva marad a szánk. A NASA új videója soha nem látott, lélegzetelállító közeli részleteket tár elénk.

Milyenek ezek a videofelvételek?

Lenyűgözőek, mesések, meglepőek! A Hold-felszín felfedezésének egy teljesen új módját tárja fel, és a lenyűgöző videofelvételeken láthatjuk Földünk holdjának a legfontosabb jellemzőit. A „Virtuális Holdtúra” elnevezésű lélegzetelállító felvételeket a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter nevű holdszondája készítette kilenc év alatt.

„A túra ellátogat számos érdekes helyszínre, hogy bemutassa a Hold különböző terep sajátosságait” magyarázza Ernie Wright, a NASA űrmegjelenítési stúdiójának munkatársa  egy blogbejegyzésében. „Egyes helyszínek a Hold hozzánk közeli oldalán ismerősek mind a hivatásos, mind az amatőr megfigyelők számára, míg mások csak az űrből láthatók tisztán."

Wright elmondja, hogy a nemrégiben közzétett videó a frissített változata egy 7 évvel ezelőtt, 2011-ben megjelentnek. Annak ellenére hogy a kamera útja azonos a korábbival,   a 7 év alatt összegyűlt új adatok lehetővé teszik, hogy a NASA egy nagyon részletes Hold bemutatást adjon közre.

Az egyik legérdekesebb része a videónak, amikor a mintegy 100 millió éves Tycho kráter fölé repülünk.  A legizgalmasabb részletben a videó kamerája ráközelít Tycho kráter  központi csúcsára, ahol egy 100 méter széles meredély van, ”melynek rejtélyes az eredete”, kommentálja a videó narrátora, fokozva a feszültséget. Majd az Apollo 17 űrhajó leszállóhelye fölé „repülünk”, a Taurus-Littrow-völgybe, amely a videó szerint mélyebb, mint a Grand Canyon (nagy kanyon) a Földön.

Kíváncsi vagyok, hogy akkor vajon a Taurus-Littrow-völgyet nevezhetjük-e a "Grander Canyon"-nak (nagyobb kanyonnak)? Az Apollo 17 leszállóhelyének felfedezése közben a videó megmutatja az utat, amit a NASA űrhajósai bejártak, amikor három napot töltött a Hold felszínén a 1972-ben.

Látható az Apollo 17 misszió holdkompjának és holdjárójának alsó része, mely  érintetlenül a helyén  maradt  az eltelt 46 év során.

Forrás: thescinewsreporter

Még több érdekességet találhatsz A világegyetem és minden... témánkban, görgess lentebb!
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
Komoly
Érdekes
További anyagok