28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
28°
Holnapután
27°
Vasárnap
29°
2022.06.30. csütörtök, Pál
filter.hu filter.hu

Így vitte véghez az FSG a gazdasági csodát: a csődközeli helyzetben átvett Liverpool 8 év elteltével rekordnagyságú profitról számol be

Magasan szárnyal a rekordnagyságú profitot elérő Liverpool a Premier League-ben és Európában.

Jürgen Klopp, a Liverpool edzője és John Henry, az FSG tulajdonosa az Anfield Stadionban

2011 áprilisában William Gaillard, Michel Platini UEFA-elnök tanácsadója ezt mondta: „Hál’istennek megmenekült a csapat, a fantasztikus hagyományú Liverpool Football Club, de nem sokon múlt.”

2012 májusában Christian Purslow (Liverpool) így beszélt: „Az emberek hamar felejtenek, 15-16 hónappal ezelőtt egy hajszál választott el bennünket attól, hogy csődgondnokot nevezzenek ki fölénk. Mára stabilizálódott a pénzügyi helyzetünk. A Fenway a klub megvásárlásakor úgy látta, hosszú út áll előttünk. Ez az út első éve.”

2019. február 8, Andy Hughes, a Liverpool ügyvezető igazgatója: „Személyes véleményem szerint valóban jelentős a fordulat. A nem is olyan régi csődközeli helyzetből sikeresek, versenyképesek lettünk, és a teljesítményünket folyamatosan javítjuk.”

Mindössze 8 évvel az után, hogy egy amerikai cowboy páros a szakadék szélére vitte a csapatot, két másik amerikai a Manchester emlékezetes 2013-as 146millió fontos rekordját közelítő profitig emelte fel őket. A Bournemouth február 9-i legyőzésével pedig a rekordnagyságú, 125millió (nettó 106millió) fontos profitot elérő egyesület a Premier League élére került.

Méltán tekinthető gazdasági csodának a csődközelből rekordnagyságú profitot elérő helyzetbe hozni a kompromisszummentes csúcsteljesítményeket mutató csapatot. Ezt konzisztens befektetési politikával és egy agyafúrt, karizmatikus edzővel lehetett elérni, aki újra felvitte a csapatot a régi dicsőség közelébe.

Biztos, hogy a közösségi médiában sokan fölteszik a kérdést: miért nem fordította a Liverpool a profit egy részét januárban egy jobbhátvéd vásárlására?

A helyzet az, hogy de.

A február 8-án nyilvánosságra hozott számok a 2018. májusi állapotot tükrözik, benne a Bajnokok Ligája döntőjébe való bejutással és egy játékos 142 millió fontos eladásával.

Azóta a Liverpool befektette a Philippe Coutinho-n elért nyereséget Alisson Becker-be, Naby Keita-ba, Xherdan Shaqiri-be and Fabinho-ba.

A Liverpool FC számai, millió font

 

 

Forgalom Profit Netto profit
455 125 106
Média Reklám Matchday app
220 154 81

Ez a politika – legalábbis eddig – a játékmezőn kívüli pénzügyi sikereknek a játékmezőn aratott sikerbe való transzferálása.

Amikor 2010-ben Tom és George letűnt a színről, ők „legendás átverést, több millió dolláros” becsapást emlegettek.

George Gillett és Tom Hicks 2007. január 6-án bejelentik a stadionban, hogy az American Millionaires megszerezte a Liverpool FC-t.

Tökéletesen igazuk volt abban, hogy a Liverpool 2007 óta több millió dollárt generált. Az azonban több mint kétséges, hogy ők is alkalmazták-e a jelenlegi amerikai tulajdonos újra-befektetési és osztalékot nem húzó modelljét. A Fenway Sports Group új életre keltette a Liverpoolt.

A Liverpool eredményszámai

2017 vs 2018 (millió font)

A fordulat kulcsa a német edző érkezése volt.

Ismerjük a Wirtschaftswunder fogalmát, amelyet először a Times lap használt 1950-ben a háború utáni Németország csodálatos konszolidációjára. Ezt akkor egy nagyon liberális gazdaságpolitikával érték el.

Liverpool kevésbé liberális – de éppen olyan hatékony. Felvettek egy bizonyítottan sikeres edzőt, támogatták a játékosok adásvételével kapcsolatos véleményét, visszahozták a csapatot a Bajnokok Ligájába, még jobb játékosokba fektették be a keletkező pénzeket, és fejlesztették a stadiont, hogy több legyen a bevétel.

Olyan egyszerűnek hangzik. Pedig nem az.

Játékmezőn kívüli rekordokat jelentettek be ugyanakkor, amikor a Premier League-ben is rekordot javító pontszámokat értek el az évadnak ebben az időszakában – mindössze 8 évvel az után, hogy az egyesület majdnem csődbe ment.

A lehetetlent azonnal teljesítették, a gazdasági csodára egy kicsit várni kellett.

Forrás: liverpoolecho.co.uk