8 °C, Budapest
8 °C
Budapest
Holnap
18°
Holnapután
17°
Szerda
12°
2024.03.03. , Kornélia
filter.hu filter.hu

Síbalett - tényleg volt ilyen!

Egy lenyűgöző volt olimpiai sportág tündöklése és bukása

Akár hiszed akár nem, akár emlékszel rá akár nem ... a síbalett a FIS (Sí világszövetség) által hivatalosan elismert és számon tartott szabadstílusú sí versenyszám volt az 1960-as évek végétől 2000-ig.

A szaltókat, pörgéseket, lábkeresztezéseket, ugrásokat és forgásokat tartalmazó gyakorlatokat egy hóval borított lapos területen végezték.

Az 1970-es évek közepétől a 90 másodperces kűrt zenére adták elő

Az 1960-as évek közepének ellenkultúrájából kinőtt szabadstílusú sí az 1970-es évek közepére vált szét buckasízésre (moguls), síakrobatikára (aerials) és síbalettre (acro ski). Az eleinte buckákkal és ugratókkal is tarkított lejtők start és végpontja között kellett bemutatni a trükköket.

Az 1970-es években a síbalett egyre inkább önálló versenyszám lett és egyre laposabb lejtőkön versenyeztek a versenyzők.

1979-ben a Nemzetközi Síszövetség (FIS) létrehozta illetékes bizottságát és kialakította a szabályrendszert. Az 1980-as években a versenyek lebonyolítása tekintetében a síbalett egyre inkább a műkorcsolyára kezdett hasonlítani. Megszűnt a kezdet és végpont, a kűrt egy megadott méretű, körbekerített területen kellett előadni.

A következő videó a legjobb síbalett figurákat szedi össze

Szóba került a versenyszám olimpiai szerepeltetése is. 1988-ban Calgary-ban és 1992-ben Albertville-ben is a bemutató sportágak között szerepelt. Ennek megfelelően olimpiai érmeket is kiosztottak a résztvevők között.

És ilyen lehetett egy "közvetítéses" futam élőben...

Az 1994-es Lillehammer-i olimpia programjában viszont már nem szerepelt, ami megpecsételte a sorsát.

Végül a FIS 1999-ben a versenyszám megszüntetéséről határozott.

Forrás: Wikipedia, YouTube

További történelmi érdekességekért csak görgess lejjebb!
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
Magyar
Nagyvilág
További anyagok