28 °C, Budapest
28 °C
Budapest
Holnap
29°
Holnapután
31°
Szerda
32°
2022.07.03. , Kornél
filter.hu filter.hu

Egy orvos elmagyarázza, miért halt meg egy egyetemista, miután megevett egy 5 napos tésztát

Sokak számára kulcsfontosságú, hogy az egészséges táplálkozás érdekében maguk készítsék el az ételüket és ezzel pénzt is megtakarítsanak. Ám ha napokkal korábban már elkészíted a kajádat, figyelj oda a tárolására!

A közelmúltban újra napvilágra került egy korábbi híres eset, amikor egy 20 éves belga egyetemista felmelegítve megevett egy paradicsommártásos spagettit, miután azt öt napig kint hagyta a konyhában.  A 2008-ban történt esettel foglakozott a Journal of Clinical Microbiology (A klinikai mikrobiológia folyóirata),  és a különleges orvosi eseteket bemutató  Chubbyemu YouTube csatornán is közreadták.

A meg nem nevezett egyetemista a tészta elfogyasztása után egy félórával rosszul lett, bélrendszeri panaszai voltak, hányingere és fejfájása lett - az orvosi folyóirat beszámolója szerint. Úgy döntött, hogy megpróbálja kialudni a tüneteket, vizet ivott, semmilyen gyógyszert nem vett be és nem kért orvosi segítséget. Több órás hányás után éjfélkor elszundikált.

Másnap reggel a szülei holtan találták meg. A boncolás azt mutatta ki, hogy valószínűleg a tészta elfogyasztása után mintegy 10 órával halt meg, a máj működése teljesen leállt, és hasnyálmirigy-gyulladása volt.

Mi is történt valójában? A fiú a "sült rizs szindróma" néven ismert betegség következtében hunyt el.

Ez egy általános kifejezés az ételmérgezés egyik formájára, ami valójában igen fertőző, potenciálisan halálos, amit egy speciális baktérium, a bacillus cereus okoz - mondta el dr. Andrew Ordon, a The Doctors TV show-tól az Inside Edition-nek.

A szobahőmérsékleten hagyott élelmiszerekben a baktériumok gyorsan szaporodnak, különösen a rizsben- ez lett a betegség névadója. 

A főtt tészta a másik olyan élelmiszer, amely, ha nincs hűtött körülmények között, ideális környezetet teremthet bacillus cereus baktériumok elszaporodásához. Ezért fontos, hogy az élelmiszereket megfelelően tároljuk.

- Ha ezeket a baktériumokat elfogyasztjuk, nagyon megbetegedhetünk tőlük - mondta dr. Ordon.

A belga egyetemista nincs egyedül. Dr. Ordon több olyan esetet is megemlített, amikor a bacillus cereusszal megfertőzött étel elfogyasztásától emberek súlyosan megbetegedtek. Előfordult egy eset, amikor egy család piknikre ment, tésztát főztek, amiből aztán tészta saláta készült és elég sokáig hagyták állni. ... Nagyon megbetegedtek, sőt az egyik családtag meg is halt - mesélte az orvos. 

Egy másik, dr. Ordon által idézett eset sült rizzsel volt kapcsolatos. Texasban egy nő egy kínai büfé étteremben evett... nagyon, nagyon beteg lett, májelégtelenség lett a következménye – mondta el az orvos. 

2018-ban az Inside Edition beszélt a szóban forgó nővel. Germaine Mobley elmondta, hogy egy Dallason kívül eső étteremben elfogyasztott vacsora után betegedett meg. - Légzési problémáim lettek és a férjem mentőt hívott – emlékezett vissza. 

Mobley nyolc napig feküdt az intenzív osztályon, de túlélte. 

Dr. Ordonnak van néhány javaslata, hogy mire figyeljünk az ilyen dolgok elkerülése érdekében.
  • Fontos, hogy ne felejtsük el, hogy a főtt ételeket hűtőszekrénybe kell tenni, akár forró, akár hideg ételről van szó - mondta dr. Ordon. Győződjünk meg róla, hogy hűtőszekrényben van az étel, és ne tároljuk túl hosszú ideig! Vannak olyan ételek, amelyek igazi veszélyt jelentenek: a tészta, a rizs, a levesek, és a mártások.
  • Győződj meg róla, hogy miután megfőzted, hűtőszekrénybe kerüljön az étel, és ne tárold túl sokáig!

Egy diák megevett agy 5 napos tésztát

Forrás: insideedition.com

Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
Itthon
Külföldön
További anyagok